Két ígéret két keréken

„Kolozsvár olyan bringabarát város lesz, mint Koppenhága, kevesebb mint tíz év alatt.”
Hirdetés

Emil Boc polgármesterrel és Horváth Anna alpolgármesterrel is találkozott végül a Crossover túra két, bambuszbringás urbanistája, akiket mi a Főtéren kérdeztünk, hogy miért tekernek át Kelet-Európán.

Mind a két városvezető tett egy (vagy épp több) ígéretféleséget a városi kerékpározás bátorítására. Roland Kloss szerint Emil Boc azt mondta nekik, hogy Kolozsvár olyan bringabarát város lesz, mint Koppenhága, kevesebb mint tíz év alatt. 
 
Boc fel is pattant a bambusztandemre (a teherbringás Halmen Balázzsal) és az ígéretvonatra. A hivatalos közlemény nem említi a tíz éves határidőt, olyan konkrétumokat viszont igen, mint:
  • autós közlekedés helyett a bringázás és a tömegközlekedés bátorítása,
  • új autóbuszok, trolik, villamosok vásárlása,
  • külön sávok létrehozása a kerékpárok és a tömegközlekedés számára,
  • az elektronikus buszjegyek rendszerének beizzítása,
  • a ClujBike közbringarendszer kiterjesztése,
  • új kerékpárutak építése.
 
Horváth Anna a Bringn teherbringával
 
Fotók: Ewa Gruszyk
 
Horváth Annával ma reggel, továbbindulás előtt találkozott Roland és Ewa, akik szerint az alpolgármester azt mondta, a kis lépések politikájáról ideje áttérni a nagy lépések politikájára, ami a kolozsvári kerékpáros infrastruktúrát illeti.
 
Kampányígéretek, tudjuk, de ez senkit ne akadályozzon majd a számonkérésükben. És a pedálozásban.
 
A bécsi urbanisták természetesen nemcsak a városvezetőkkel találkoztak Kolozsváron, hanem a városi bringázás legszakszerűbb és legtürelmesebb lobbistájával, Radu Mititean ügyvéddel, illetve a városházának is dolgozó építészeti és városrendezői iroda, a Planwerk egyébként szintén kerékpározó építészével, Eugen Pănescuval. És persze jópár kíváncsi bringással és járókelővel a kolozsvári utcákon.

Hirdetés