Átlátszó Erdély: szereti a luxust az RMDSZ vezetősége

Drága autók, ingatlanok, jó kis vezérkari fizetések.
Hirdetés

Az RMDSZ hagyományosan nem köti a romániai magyar közösség orrára, hogy mire költi az államtól kapott támogatást. A jelenleg évente 4-4,5 millió euróval egyenértékű, a közösségnek szánt állami támogatás nagy részét az RMDSZ saját működésére (székházak fenntartására és karbantartására, személyzeti kiadásokra, ingó és ingatlan befektetésekre) költi – olvasható az Átlátszó Erdély oknyomozó blog sorozatának harmadik részében.

A cikk azokat a beszámolókat vizsgálja, amelyekkel az RMDSZ megindokolja az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatalának (DRI), illetve a Kormányfőtitkárságnak a támogatás elköltését. A beszámolók szűkszavúak, vázlatosak, míg a kicsi, 500-1000 lejes támogatásokról kimerítően tájékoztatnak, addig több százezer eurós tételeket egy-két szóval intéznek el.

„Miközben az alkalmazottak többsége egyáltalán nincsen túlfizetve, az RMDSZ-vezérkar messze az átlagfizetés fölött keres, és nem remeg a kezük, ha például közel csúcsfelszereltségig kell extrázni egy alapáron is drága szolgálati autót”.

A működési költségek mellett fontos kiadási tétel a beszámolókban a rendezvények finanszírozása, a bérlistából pedig az is kiderül, hogy az RMDSZ alkalmazottainak száma 2009 óta a duplájára duzzadt.

A székházak fenntartására és felújítására szánt összeg 2012-ben egy év alatt szinte megduplázódik, 8,5 millió lejt (1,9 millió euró) fizet ki az RMDSZ ilyen címen. „(…) akkor lehet ezt az összeget elkölteni székházak fenntartására, hogyha az RMDSZ-nek mind a 40 székhelyén egy éven keresztül, minden hónapban 17 ezer lejt (kb. 3700 euró) tesz ki a villany-, víz- és gázszámla”, ami azért különös, mivel a néhány nagy székház mellett „a székházak többsége 1-2 szobából áll, ahol legjobb esetben néhány alkalmazott dolgozik, és ahol szinte lehetetlennek tűnik ilyen nagyságrendű rezsiköltséget összehozni” – olvasható az Átlátszó Erdélyen.

A kormánynak benyújtott dokumentumokból kiderül, hogy az RMDSZ 2015-ös bértábláján összesen 168 alkalmazott szerepel, ehhez képest Kovács Péter ügyvezető elnök egy Facebook-bejegyzésben azt állítja, az RMDSZ-nek 116 alkalmazottja van. A bértábla homályos: nem derül ki, hogy a megadott összegek bruttóban vagy nettóban értendők, sőt, a feltüntetett vezető tisztségek  nem egyeznek az RMDSZ jelenlegi struktúrájával.

„egyértelműen látszik a listáról, hogy bár az alkalmazottak túlnyomó többsége nem keres sokat, addig a vezető tisztségekkel komoly fizetés jár”.

Hirdetés

Az RMDSZ 2009 óta 24 új autót vásárolt a kormányzati támogatásból az RMDSZ (Kovács Péter állítása szerint az RMDSZ autóinak száma 29). A gépkocsik többsége közepesen felszerelt Dacia Logan – valószínű, hogy ezeket használják az egyszerű alkalmazottak. A vezető tisztségekhez már középkategóriás Škoda Octavia vagy felső-közép kategóriás Volkswagen Passat és Škoda Superb jár. Kelemen Hunor RMDSZ-elnök egy Honda Accordot kapott 2009-ben, utóbb pedig Škoda Superbbel is látták járni (az Átlátszó Erdély szerint a Honda továbbra is megvan).

A gépkocsiflotta legdrágább darabja egy VW Multivan. A mintegy 37 ezer eurós kisbuszért 230 ezer lejt (51 ezer eurót fizettek) – vagyis nem sajnálták belőle az extrákat.

„romániai magyar léptékkel mérve egészen komoly csapat segíti az RMDSZ üzeneteinek a megfogalmazását és célba juttatását: a bérlistán 2015-ben 5 újságíró és 6 szerkesztő szerepel (ezek azonban az RMDSZ központi székházában, nem pedig egyes szerkesztőségeknél dolgoznak, tudtuk meg Kovács Pétertől)”.

A beszámolókból egyéb érdekes dolgok is kiderülnek, például:

– az RMDSZ 180 ezer eurót fizetett 2009-ben egy kolozsvári háromszobás lakásért, 2014-ben pedig 200 ezer euróért vásárolt egy bukaresti ingatlant;

-  Az Erdély TV-t, illetve az Erdély FM-et működtető Janovics Jenő Alapítvány évente 2,5 millió lej (550 ezer euró) támogatást kap az RMDSZ-től;

– A maszol.ro kiadója, a Progress Alapítvány 2015-ben 497 ezer lej (110 ezer euró) támogatásban részesült az RMDSZ részéről. Ezt a pénzt kizárólag a portál működtetésére fordítja;

– A Communitas Alapítvány 2014-ben 57 ezer lejt (12 ezer eurót) költött a PR-ja javítására.

További részletek, grafikák, letölthető anyagok az Átlátszó Erdélyen.

Hirdetés