Beiktatták az új kulturális minisztert

Nem lesz könnyű dolga, ha valóban rendet akar teremteni egyes kulturális intézmények háza táján.
Hirdetés

Klaus Iohannis államfő kinevezte kulturális miniszternek Corina Șuteut, akit Dacian Cioloș miniszterelnök javasolt a tisztség betöltésére az operaházi botrányokba belebukott Vlad Alexandrescu helyett. A Bukaresti Nemzeti Opera új főigazgatójának a jászvásári opera eddigi vezetőjét javasolják.

Az államfő szerdán írta alá azt az elnöki rendeletet, amellyel felmentette tisztségéből a volt tárcavezetőt, és kinevezte helyette Șuteut, aki január óta a minisztérium egyik államtitkára volt,

korábban pedig a New York-i Román Kulturális Intézetet vezette.

Iohannis az új miniszter eskütételén elmondta, hogy Șuteu nehéz időszakban veszi át a minisztérium vezetését, nagy elvárások vannak a szaktárcával szemben a kulturális intézmények és a művészek részéről. Az államfő ezzel a bukaresti operaházat sújtó botránysorozatra utalt, amely miatt a korábbi minisztert leváltották. Korábban Iohannis is bírálta Alexandrescut azért, ahogyan a dalszínházban kialakult helyzetet kezelte.

A bukaresti operánál egy hónappal ezelőtt konfliktus tört ki a román és a külföldi művészek között egy főigazgató-váltás következtében, amely nyomán megpróbálták eltávolítani a művészeti igazgatói tisztségből Johan Kobborg világhírű dán koreográfust és balettművészt. Alexandrescu három főigazgatót is kinevezett, de a konfliktust nem sikerült feloldania. Iohannis szerint a kultúra területe is reformokra szorul, és arra bátorította az új minisztert, hogy

hozzon határozott döntéseket, de azokat ne erőszakolja rá a kulturális intézményekre.

Vasile Dâncu miniszterelnök-helyettes szerdán bejelentette, hogy Beatrice Ranceát, a jászvásári operaház igazgatóját fogja javasolni a bukaresti opera főigazgatói tisztségére. A város dalszínháza Rancea vezetése alatt az elmúlt években látványos reformon esett át, megnőtt az előadások színvonala a román zenekritikusok szerint, és több olyan produkció született, amelyeket a szakma díjazott.

Hirdetés