Fertőtlenítőszerek hígítják a román egészségügy iránti bizalmat

A tízszeresen felhígított fertőtlenítőszerek ügyében Cioloș gyors eljárást kér, csakhogy az országban nincs olyan akkreditált laboratórium, mely elvégezné a teszteket.
Hirdetés

A Colectiv tragédiája óta foglalkoztatja a közvéleményt a kérdés: mi az oka annak, hogy ilyen magas a bukaresti, és általában a romániai kórházakban szerezhető fertőzések száma. Egy lehetséges válasszal a Gazeta Sporturilor oknyomozó újságírói álltak elő, akik kiderítették: a legtöbb kórházban tízszeresen felhígított fertőtlenítőszert használnak. Legalább 350 kórház, mintegy 2000 műtőterem érintett.

A Suprasept nevű terméket a Hexi Pharma nevű piacvezető cég szolgáltatja ezeknek az egészségügyi intézményeknek, melynek vezetője Dan Alexandru Condrea üzletember. Több offshore cégben is érdekelt, az egyik ilyen vállalattól vásárolta fel a fertőtlenítőszereket, amit felhígított, és hétszeres áron adott el. Állítólag a bizniszben több kórházigazgató, orvos is benne volt

mintegy négymillió ember egészségét kockáztatva.

Ha ez nem lenne önmagában elég felháborító: 2008-ban egyszer már megállapították, hogy a cég hígítja a szereket, de azóta sem végeztek ez irányú ellenőrzéseket a gyártónál.

A botrány miatt a Hexi Pharma leállította a gyártást, forgalmazást, az egészségügyi tárca pedig vizsgálatot indított. Dacian Cioloș kormányfő tárgyalást folytatott Patriciu-Achimaș Cadariu egészségügyi miniszterrel, és megsürgette a vizsgálat lefolytatását. A tárcavezető szerdára ígért tájékoztatást a vizsgálatok eredményeiről. A miniszterelnök azt is közölte: Romániában nem létezik olyan akkreditált laboratórium, ahol lefolytathatnák a szükséges teszteket, így a tárca addig nem hozhat döntéseket, ameddig egy nem látja az eredményeket. 

Hirdetés