Dragnea Pontát látná szívesen a képviselőház élén

Ennyit a korrupcióellenes küzdelemről.
Hirdetés

A választási csalás miatt jogerősen elítélt pártelnök mellé korrupciós vádakkal bíróság elé állított képviselőházi elnöke lehet a Szociáldemokrata Pártnak (PSD): Liviu Dragnea, a párt első embere közölte, hogy Victor Ponta volt miniszterelnököt látná szívesen az alsóház élén a Dragnea lemondását követelő, és ezért a pártból kizárt Valeriu Zgonea helyett.

Mint ismeretes, a legfelsőbb bíróság a Traian Băsescu akkori államfő leváltásáról szóló 2012-es népszavazáson az elnökkel szemben álló erők kampányfőnökeként elkövetett választási csalások miatt két év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte Dragneát. Miután Zgonea Facebook-oldalán jelezte, hogy szerinte az elnöknek ennek nyomán távoznia kell a párt éléről, a PSD végrehajtó testülete kizárta őt a pártból.

Dragnea hétfőn este a România TV hírcsatornának nyilatkozva elmondta: Pontát tartja a legalkalmasabb jelöltnek a képviselőház elnöki tisztségére, mind lelki, mind gyakorlati okokból, ezért hamarosan tárgyalni készül vele.

Mint ismeretes, Victor Ponta tavalyig a PSD elnöke volt, és a miniszterelnöki tisztséget is betöltötte. Miután az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) korrupcióval gyanúsította meg, a pártelnöki tisztségről lemondott, de a miniszterelnöki posztot megtartotta. Arról novemberben kényszerült lemondani a bukaresti Clectiv-klubban bekövetkezett, 64 ember életét követelő tűzvész nyomán, amely után tömegek vonultak az utcára, mivel a politikai osztály korruptságát tették felelőssé a tragédiáért.

A DNA  többrendbeli okirat-hamisítás, pénzmosás és adócsalásban való bűnrészesség vádjával állította bíróság elé Pontát az úgynevezett Turceni–Rovinari-perben, amelyet többek között ellene és Dan Șova szociáldemokrata szenátor ellen indított szeptemberben a korrupcióellenes ügyészség (DNA). A perirat arról a két (Turceni-ben és Rovinari-ban működő) olténiai hőerőműről kapta a nevét, amely 2007-ben közel egymillió eurós megbízást adott – a vád szerint törvénytelenül – Dan Șova ügyvédi irodájának, aki állítólag Pontának is juttatott a pénzből.

Hirdetés