Távozó művelődési miniszter: megpróbáltak megfélemlíteni

Vlad Alexandrescu lemondatott művelődési tárcavezető kemény vádakat fogalmaz meg a kormánnyal szemben.
Hirdetés

Kemény vádakat fogalmazott meg a kormánnyal szemben Vlad Alexandrescu távozó művelődési miniszter, akit a Román Operában kialakult konfliktus hibás kezelése miatt szólított fel lemondásra Dacian Cioloş miniszterelnök.

Alexandrescu egy, a Társadalmi Párbeszéd Csoport nevű jogvédő szervezetnek írt levélben úgy fogalmaz: minisztertársai megpróbáltak nyomást gyakorolni bizonyos ügyekben. Annak kapcsán, hogy leállíttatta a bukaresti Nanu-Muscel ház lerombolását, egyenesen úgy fogalmaz: egyik minisztertársa felhívta, és megpróbálta megfélemlíteni.

„Az, hogy több kormányülésen is a doktori címek azonnali visszavonása mellett foglaltam állást plágium esetén, és az, hogy sikerült megakadályoznom Curaj miniszter tervezetének elfogadását, amely közel egy évre nyújtotta volna a címek megvonásának folyamatát, hideg és ellenséges magatartást eredményezett velem szemben az érintett miniszterek részéről” – írta Alexandrescu.

Mint kifejtette, számos érdekcsoportot sértett a tevékenysége, közülük a verespataki aranybányaprojekt és a bukaresti Cathedral Plaza irodaház érintettjeit említette meg. „Megpróbáltak közvetlenül megfélemlíteni, a parlamentbe hívtak számot adni, és politikusok hívogattak telefonon” – ecsetelte a miniszter.

Hirdetés

Alexandrescu úgy véli: ennek a gyakorlatnak úgy lehetne véget vetni, ha a miniszterelnök visszanyerné a belé vetett bizalmát, és megtartaná őt tisztségében.

Dacian  Cioloş kormányfő azonban nem gondolta meg magát. Mint közölte, kedden küldi el az államfőnek az Alexandrescu visszahívásáról szóló határozatot és az új miniszter személyére vonatkozó javaslatot. A miniszterelnök megjegyezte: nem érti, hogy a távozó miniszter miért nem szólt neki az általa most elpanaszolt ügyekről.

Hirdetés