Iohannis: erősebb NATO-jelenlét kell Romániában

Az államfő erről Afganisztánban beszélt.
Hirdetés

A jelenleginél is több NATO-katonát szeretne Romániában látni Klaus Iohannis államfő, aki vasárnap váratlanul feleségével, Carmen Iohannisszal együtt Afganisztánba érkezett, ahol az ott szolgálatot teljesítő román katonákkal találkozott.

A román békefenntartó erők előtt elmondott beszédében Iohannis kijelentette: Románia célja az, hogy a két hónap múlva esedékes varsói NATO-csúcson megerősítsék a katonai szövetség jelenlétét az országban. „A célunk Varsóban az, hogy megerősítsük a NATO jelenlétét Romániában, különösen a Fekete-tenger nyugati partvidékén. A Románia közelében fennálló helyzet arra késztet, hogy támogatást kérjünk szövetségeseinktől. De éppen azért kérjük ezt a támogatást, hogy mi is segíthessünk, és hasznossá tegyük magunkat a nemzetközi színtéren” – hangoztatta az elnök a román katonák előtt tartott beszédében.

Mint kifejtette, a neheze csak a csúcstalálkozót követően kezdődik, mivel folytatni kell a haderő reformját.

Az államfő és felesége együtt ünnepelte az ortodox húsvétot a román katonákkal, de tárgyalt Antonio Aguto dandártábornokkal, a dél-afganisztáni kiképzési és tanácsadói misszió parancsnokával is. Johannis a megbeszélésen ismét hangsúlyozta, hogy Románia elkötelezett az afganisztáni stabilitás megteremtésében való részvétel mellett. A tárgyalásokon elhangzott: kitűnő az együttműködés a román és az amerikai katonák között.

Hirdetés