Doberdóba indul az Isonzó Expressz

Új kocsival bővült az első világháborús nosztalgiavonat.
Hirdetés

Felavatták az Isonzó Expressz új, Doberdó nevű kocsiját hétfőn a budapesti Vasúttörténeti Parkban, az így bővült különvonat júliusban ötnapos körutazásra indul az első világháború centenáriuma alkalmából az isonzói, doberdói emlékhelyekre.

Az emlékúton új elem a cerjei kilátó felkeresése, ahonnan páratlan kilátás nyílik az egykori csatatérre. A visintini magyar kápolna meglátogatása után, a Doberdó fennsíkján a Monte San Michele és San Martino del Carso magyar vonatkozású háborús emlékhelyeit is megtekintik a résztvevők. Ezen kívül Redipuglia olasz és Fogliano osztrák-magyar temetői is szerepelnek az utazás programjában. A résztvevők felkeresik továbbá a Kolovrat-gerincen kialakított szabadtéri emlékhelyet, Kobaridban (Caporetto) a háborús múzeumot és osszáriumot, valamint Tolmin (Tolmein) Loce osztrák-magyar katonatemetőjét.

Két élménykocsi is tartozik a vonathoz: az Orfeum kocsiban a Sebő együttes autentikus katona- és népdalokat énekel majd a résztvevőkkel, a másikban pedig történészek tartanak előadásokat – közölte Schvéd Norbert, a MÁV Nosztalgia Kft. ügyvezetője.

Az első világháború olasz frontjának jellegzetes helyszíneit – az Isonzó folyót és a Doberdó-fennsíkot – érintő vasúti emlékút célja, hogy a résztvevők a centenárium alkalmából emlékezzenek és egyúttal az egész társadalmat emlékeztessék azokra a katonákra, akik az Olaszország 1915-ös hadba lépésével megnyíló Isonzó-front véres harcaiban hősiesen helytálltak.

Az első világháborúban 1915 nyarától 1917 őszéig 11 támadást indítottak az olasz csapatok az Isonzónál. Az ottani, csaknem két és fél éven át vívott harcok hevessége és veszteségei vetekedtek a nyugati hadszíntér legvéresebb helyszínein vívott összecsapásokéval. A csaták során több mint másfél millió katona esett el itt. Az osztrák-magyar haderő kereteiben Magyarország minden területéről vezényeltek katonákat az Isonzóhoz.

Hirdetés