Román gépre vadászik a transznisztriai légvédelem

A szakadár régió illetékesei nagyon berágtak a szerintük pofátlanul kémkedő románokra.
Hirdetés

Moldva szakadár tartománya, a Dnyeszter Menti Köztársaság hatóságai riadókészültségbe helyezték a légvédelmet, miután állításuk szerint az elmúlt három hétben egy román repülőgép több ízben is engedély nélkül berepült Transznisztria légterébe.

A helyi Novosztyi hírügynökség szerint a transznisztriai védelmi minisztérium azt közölte: április 4-e és 27-e között egy Diamond DA-42 Twin Star típusú román repülőgép több ízben is anélkül repült be Transznisztria légterébe, hogy a helyi hatóságokkal egyeztetett volna.

A békefenntartói és katonai irányítási feladatokat ellátó, transznisztriai, moldovai és orosz tagokból álló Egyesített Ellenőrzési Bizottság  Jevgenyij Sevcsuk elnök által vezetett ülésén a testület alelnöke, Oleg Beljakov azt mondta: a berepülések Chișinău kérésére történtek, a gép pedig a romániai Jászvásárról (Iași) szállt fel. A berepülések során a gép trnasznisztriai helyszíneket, többek között katonai létesítményeket is fotózott.

A Pro Tv  Chișinău szerint a gép egy román cégé, amely megnyert egy, a Moldovai Köztársaság domborzatának feltérképezésére kiírt pályázatot.

A moldovai védelmi minisztérium szerint ugyanakkor egyszerű polgári repülőről van szó, az ilyen jellegű berepülésekről pedig a hatályos egyezmény szerint nem kell tájékoztatni a tiraszpoli illetékeseket. „A transznisztriai illetékesek ennek ellenére most úgy döntöttek, elkezdik mutogatni az izmaikat” – mondta Anatol Salaru moldovai védelmi miniszter.

Hirdetés

A  Diamond DA-42 Twin Star könnyű, négyüléses, kétmotoros repülőgép, amelyet az osztrák Diamond Aircraft Industries gyárt. A típust rendszerint légitaxiként vagy oktatógépként használják.

Mint ismeretes, a Szovjetunió felbomlását követően Moldova és a mintegy 500 ezer lakosú, zömmel oroszajkúak lakta Transznisztria között polgárháború tört ki, amely nyomán a Dnyeszteren túli terület kikiáltotta függetlenségét. Ezt azonban a világ egyetlen országa sem ismeri el – még Oroszország sem, amely egyébként pártfogásába vette a tiraszpoli vezetést, és kis létszámú békefenntartó egységet állomásoztat a térségben.

Hirdetés