Ezek a romániai sörmárkák kerülhetnek új tulajdonoshoz

Két söripari óriás összeolvadásához beáldozzák a közép- és kelet-európai térség piacán meglévő pozíciókat.
Hirdetés

Gazdát cserélhet az Ursus és a Timişoreana sörmárka, miután az őket Romániában jelenleg birtokló SAB Miller megvásárlására bejelentkezett másik sörmulti, az Anheuser-Busch InBev jelezte: ha létrejön a tranzakció, el kívánja adni a jelenleg a SAB Miller tulajdonában levő közép- és kelet-európai márkákat.

A SAB Miller aktíváinak értékét ötmilliárd dollárra becsülik, éves forgalmuk mintegy 2,3 milliárd dollár, adózás előtti bevételük pedig mintegy 450 millió dollár.

Az AB InBev által eladásra szánt márkák között ott van a magyar Dreher, a cseh Pilsner Urquell és a lengyel Lech, illetve Tyskie márka is. A cég sohasem érdeklődött igazán a közép- és kelet-európai térség iránt, így aztán ezeket a márkákat „áldozza be” annak érdekében, hogy az Európai Bizottság jóváhagyja a két söripari óriás közötti fúziót.

Az AB InBev még a tavalyi év végén tett 107 milliárd dolláros vásárlási ajánlatot a SAB Millernek, az így létrejövő mamutmulti a világ sörpiacának mintegy felét ellenőrizné.

Hirdetés

Annak érdekében, hogy a monopóliumtól tartó európai uniós hatóságok aggodalmait eloszlassa, az AB InBev már elfogadta a japán Asahi Group ajánlatát, amelyet a Peroni és a Grolsch, valamint a brit Meantime márkák megvásárlására tett.  A The Wall Street Journal szerint az Asahit a most eladásra kínált márkák is érdekelhetik.

Romániában a SAB Miller az Ursus Breweries-t birtokolja, amelynek portfóliójában olyan márkák vannak, mint az Ursus, a Peroni, a Ciucaş vagy a Timişoreana. Három gyárat üzemeltet Brassóban, Temesváron és Buzăuban. Mint ismeretes, az Ursus eredetileg kolozsvári márka volt, de a SAB Miller úgy döntött: bezárja az ottani gyárát. A cég mintegy két évtizede van jelen a romániai piacon, tavalyi forgalma elérte az 1,4 milliárd lejt.

Hirdetés