Nem lehet zárolni a kampányszámlákat

Hiába adósodtak el nyakig a pártok.
Hirdetés

Kihirdette Klaus Iohannis román államfő a pártfinanszírozási törvény módosítását csütörtökön, amellyel megakadályozták az eladósodott romániai pártok kampányszámláinak zárolását. Az idén választásokra készülő romániai pártok mintegy

12 millió eurós adósságot halmoztak fel

az utóbbi években. A tavaly elfogadott új pártfinanszírozási törvény – az átláthatóság jegyében és a korrupció megfékezése érdekében – külön kampányszámlák megnyitására kötelezte őket, egyúttal megtiltotta, hogy választási kampányukat más módon pénzeljék.

Az egymással rivalizáló jobb- és baloldali pártok attól tartottak, hogy a hitelezők a régi vagy új kölcsönökre hivatkozva zárolhatják a számlákat, ezért közös megegyezéssel

különleges védelem alá helyezték a kampányszámlákat:

az erre vonatkozó törvénymódosítást hirdette ki csütörtökön Klaus Iohannis.

Iohannis a Facebook-oldalán azt írja: a törvényt eredetileg visszaküldte a parlamentnek, és a törvényhozás megfogadta az észrevételeit, ezért a jogszabályt – a jelenlegi formájában – jónak tartja.

Hirdetés

Az elnök azzal indokolta a civil szervezetek által bírált módosítást, hogy a pártokat a politikai akarat megnyilvánulási formáiként határozza meg az alkotmány, márpedig szerinte

torzítaná a választás eredményét

és ezáltal a képviseleti demokráciát is veszélyeztetné az, ha az ellenlábasok a kampányszámlák zárolásával akadályozhatnák egy-egy párt politikai tevékenységét a választások előtt.

A tavaly életbe lépett szabályozás szerint a választási kampányokat ezentúl az állami költségvetésből pénzelik Romániában. Az új törvény megszabja a kampányköltségek felső határát is, az állandó választási hatóság pedig csak azoknak a pártoknak a számlákkal igazolt költségeit téríti meg, amelyek megszerezték a voksok legalább 3 százalékát.
A pártok magánszemélyektől és cégektől korlátozott mértékben, szigorú könyvviteli szabályok betartásával fogadhatnak el adományokat. A román parlament által tavaly elfogadott választójogi reform így próbálja megakadályozni a tisztségviselők „megvásárlását” a szponzorok által.

Hirdetés