Kinevezte Iohannis az új legfőbb ügyészt

Erdélyből kerül az új hivatalba.
Hirdetés

Augustin Lazăr személyében új legfőbb ügyészt nevezett ki Klaus Iohannis államfő csütörtökön, miután a tisztség Tiberiu Niţu lemondása nyomán megüresedett.

Niţu már február elején önként távozott a posztról, miután a korrupcióellenes ügyészség (DNA) eljárást indított ellene azzal a gyanúval, hogy jogtalanul állapodott meg a belügyminisztériummal rendőri felvezetés rendszeres igénybe vételéről.

Niţu megbízatása az idén amúgy is lejárt volna, így lemondása csak néhány hónappal rövidítette meg mandátumát. Az idén több kulcsfontosságú tisztség megürülése volt várható az igazságszolgáltatásban, hiszen a legfőbb ügyész mellett a korrupcióellenes főügyész mandátuma is lejárt. Ez utóbbi kinevezése már április elején eldőlt, az elnök akkor újabb három évre meghosszabbította Laura Codruţa Kövesi mandátumát a DNA-élén.

Az igazságszolgáltatás reformjának folytatását szorgalmazó Európai Unió és az Egyesült Államok a DNA-főügyész mellett a legfőbb ügyész kinevezését is kiemelt figyelemmel kísérte.

Hirdetés

Augustin Lazăr kinevezése azért húzódott el, mert a törvényes előírások szerint hosszas jelölési eljárást kellett lefolytatniuk az érintett intézményeknek. Augustin Lazărt az igazságügyi miniszter javasolta legfőbb ügyésznek, ezt követően jelöltségét a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács is kedvezően véleményezte. A hatályos törvények szerint a kinevezés végül az államfő kizárólagos jogkörébe tartozik.

Augustin Lazăr a gyulafehérvári ítélőtábla ügyészségének vezetője volt, és a helyi egyetemen is oktat. Korábban dolgozott már a legfőbb ügyészségen részlegvezetőként, és a román média úgy tudja, ő vitt Bukarestbe több olyan ügyészt, akik fontos nyomozásokat vezettek. Közöttük emlegetik Daniel Morar volt korrupcióellenes főügyészt is, aki jelenleg alkotmánybíró.
 

Hirdetés