Kitiltották a külföldi művészt a bukaresti operából

Kulturált intézményvezető a vendégművésznek: a román nemzeti operában vagyunk, románul beszélünk.
Hirdetés

Folytatódik a Bukaresti Nemzeti Opera körüli cirkusz: Alina Cojocaru román balettművész és Johan Kobborg dán koreográfus, korábbi művészeti igazgató – több, korábban vezetői tisztséget betöltő munkatárshoz hasonlóan – keddtől nem léphetik át a kulturális intézmény küszöbét. A művészek kitiltásáról nyilvánosságra került egy dokumentum, melyben Elena Niculescu gazdasági igazgató arra szólítja fel a biztonsági szolgálattal megbízott őröket, hogy ne engedjék be a művészeket az intézmény épületébe.

Mivel Vasile Dâncu miniszterelnök-helyettes kedden találkozott a főigazgatónak kinevezett Tiberiu Soare karmesterrel, a korábbi művészeti igazgatót támogató balettművészek nyílt levélben fordultak hozzá, melyben kifejtették álláspontjukat az egész cirkusszal kapcsolatosan, és arra kérték, hallgassa meg az ő mondandójukat is. A levél írói pozitívan értékelik Kobborg érdemeit, és súlyos vádakat fogalmaznak meg a főigazgató nacionalista és diszkriminatív tevékenységét illetően.

Emlékeztetnek arra, hogy Tiberiu Soare az oka annak, hogy az opera három előadást is elhalasztott, a közönség nagy felháborodására. A karmester állítólag nem volt hajlandó angolul, csak románul kommunikálni a külföldi balettművészekkel, beleértve a New Yorkból érkező vendégművészeket, mivel „a román operában beszéljenek románul”. A művészetben nem létezik diszkrimináció – írják a levél aláírói.    

Hirdetés