Közel ezer zarándok vonatozik Csíksomlyóra a Boldogasszonnyal

Idén tizenhat vasúti kocsival és mintegy 950 zarándokkal indul több mint 16 órás útjára a csíksomlyói búcsúba tartó Boldogasszony Zarándokvonat. A nagyobb városokban ünnepséggel készülnek.
Hirdetés

Immár ötödik éve robog át Erdélyen a Budapestről induló, a csíksomlyói búcsúba tartó Boldogasszony Zarándokvonat, és másodjára halad át a szerelvény Kolozsváron is. Tekintettel arra, hogy 25 percet időzik a kincses város vasútállomásán, az utazást szervező Misszió Tours iroda a Kolozs Megyei Ifjúsági Fórum (KIFOR) közreműködésével idén is igyekszik tartalmassá tenni a röpke találkozást.

Május 12-én, csütörtökön 14 óra 48 perckor érkezik a mintegy 950 zarándokot szállító, 16 vasúti kocsiból álló vonat a kolozsvári vasútállomásra, ahol Mile Lajos főkonzul üdvözli a résztvevőket, és áldást mond Kovács Sándor főesperes. A szervezők egy kolozsvári sajtótájékoztatón ismertették a programot, és reményüket fejezték ki, hogy amint a tavaly is,

minél több kolozsvári lakos vesz majd részt a találkozás örömével átitatott, különleges hangulatú eseményen.

Antal Géza KIFOR-elnök elmondta: bár idejét tekintve egy rövid, tartalmát tekintve felemelő eseményről van szó, amely fontos a kolozsváriak számára, hiszen lehetőséget teremt arra, hogy találkozzanak az anyaországi zarándokokkal, és megmutassák, Kolozsváron még mindig egy életerős, pezsgő magyar közösség él.

Jobbról: Budai László, Budai András, Antal Géza és Sipos Gábor a kolozsvári sajtótájékoztatón

Budai András, a Misszió Tours ügyvezető igazgatója a sajtótájékoztatón kifejtette, a vonat több városban is megáll: 12 óra 10 perckor érkezik Nagyváradra, majd – Kolozsvár után – 18 óra 24 perckor robog be Marosvásárhelyre, ahol Oláh Dénes főesperes fog imát mondani. A kimerítő út végállomására, Gyergyószentmiklósra este 10-kor érkeznek meg a zarándokok, ahol elfoglalják szálláshelyeiket. A zarándoklat második napján a Kárpát-medence egyik legszebb, völgyhidakkal és alagutakkal tűzdelt vasúti útvonalán, a Gyimesekben található ezer éves határnál tesznek látogatást.

Harmadik nap közös keresztaljat alkotva, énekelve és imádkozva vonulnak a csíksomlyói kegytemplomhoz, majd a hegynyeregben tartott pünkösdi fogadalmi búcsúba. Végül utolsó nap

Gyergyószentmiklós főterén szentmisével zárul a lelkiekben is tartalmasnak mondható utazás.

Budai László, az utazási iroda alapítója hozzátette: a zarándokvonat több szempontból is különleges. Egyrészt közel fél kilométer hosszú. Ennél több vasúti kocsiból álló vonatot – az óriási érdeklődés ellenére – nem bírna el a Román Vasúttársaság, de Gyergyószentmiklós sem tudna több szálláshelyet biztosítani. Másrészt erős közösségi szellem alakul ki az utazás során, köszönhetően a sok közös programnak.

Hirdetés

A vonatrádió az egész út során élő műsorral jelentkezik: lelki programok, közös imák hangzanak el, ugyanakkor idegenvezető hívja fel az utazók figyelmét a látványosságokra, és közös énektanulásra is lehetőség nyílik. Lesz néhány csendes fülke is, ahol akár gyónni is lehet.

A Misszió Tours iroda képviselői 

Az előző évek tapasztalatairól szólva Budai László elmondta: minden magyarok által lakott településen nagy szeretettel fogadják a vonatot, bőséges étellel látják el az utasokat, virágokkal díszítik fel a vasúti kocsikat. Az élmény pedig nem egyoldalú, hiszen azt tapasztalták, hogy az „imádkozó vonat” a puszta megjelenésével is örömöt okoz, még azokon a településeken is, ahol nem állnak meg. A zarándokok sem érkeznek üres kézzel: a szervezők felhívásnak eleget téve

könyvekkel és más meglepetésekkel kedveskednek az őket köszöntő erdélyieknek.

A sajtótájékoztatón elhangzott: a Boldogasszony Zarándokvonat fővédnökei Kövér László, az Országgyűlés elnöke, és dr. Veres András püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke. Lelki vezetői: Bíró László püspök, Görbe László piarista, Burbela Gergely verbita és Tímár Asztrik ferences szerzetesek.

A Boldogasszony Zarándokvonat mellett a Csíksomlyói Expressz és a Székely Gyors is szállít zarándokokat a csíksomlyói búcsúba, mely egy nappal később indul Budapestről Erdély és az összmagyarság legjelentősebb keresztény eseményére.

Hirdetés