Megéri bankban tartani a pénzünket?

Meglepő dolgok derültek ki a bankbetétek kamatainak vizsgálata nyomán.
Hirdetés

Egy ezer lejes, egy évre lekötött bankbetét kamata csak öt bankban hoz minimális nyereséget, 18 bank esetében veszítünk a pénzünkből – derül ki a finzoom.ro pénzügyi portál 23 romániai bankot vizsgáló elemzéséből, amit a Gândul idéz.

A vizsgálat szerint egy évre lekötött betétekkel

csak 7000 lej, tízezer euró vagy 11 ezer dollárnál nagyobb összegek esetében lehet bármelyik banknál nyereségesen zárni.

A finzoom az adózás és a kezelési költségek levonása utáni, azaz reális kamatok (Romániában ez a DAE) vizsgálata nyomán arra az eredményre jutott, hogy akár 50 lejnél is többet lehet veszíteni egy 12 hónapra lekötött ezer lejes bankbetéttel. Ennek az az oka, hogy a 16 százalékos kamatadó és a kezelési költségek sok esetben magasabbak, mint a kamatnyereség. Ezer lejből egy év múlva így csak 950 lej marad.

A vizsgálat során az is kiderült, hogy a legnagyobb névleges kamatot kínáló bankoknál a reális kamat sokkal alacsonyabb. Így például a legmagasabb, 2,15 százalékos éves reális kamatot kínáló TBI Bank és Idea Bank esetében

a reális nyereség tulajdonképpen veszteség,

Hirdetés

ezer lejes bankbetét esetében mínusz 18 lej.

A negatív reális kamatokat egy sor kezelési költség idézi elő, ilyen a számlanyitási, számlakezelési és számlafelszámolási költség, valamint a határidős készpénzfelvétel illetéke, amelynek értéke még magasabb, ha a készpénzt a határidő lejárta előtt veszi ki az ügyfél. Ez utóbbi költséget a nyolc legnagyobb romániai bank is alkalmazza, a legmagasabb a BCR esetében (1%, de legalább 15 lej).

Hirdetés