A TVR adósságán úszik el az Eurovíziós Dalfesztivál

Mivel az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége kizárta a román köztévét.
Hirdetés

Felgyülemlett adósságai miatt kizárta a Román Televíziót (TVR) soraiból az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU), ami azt is maga után vonja, hogy a román versenyző nem vehet részt az Eurovíziós Dalfesztiválon.

Az EBU pénteken, honlapján tudatta, hogy a TVR 2007 óta nem fizet tagdíjat, ennek nyomán 16 millió svájci frankos adóssága gyűlt fel, amelyet április 20-ig, azaz szerdáig kellett volna kiegyenlítenie.

Mivel ez nem történt meg, az EBU kizárta a román közszolgálati televíziót tagjai sorából. Most először zártak ki országot az Eurovíziós Dalfesztiválról, és ez eléggé megviselte Ovidiu Antont, aki a román színeket képviselte volna a fesztiválon – nyilatkozta Iuliana Marciuc, a TVR EBU-küldötte. A dalfesztivál 18 nap múlva kezdődik, Anton 20 nap múlva kellene, hogy fellépjen.

Aminek annál súlyosabb következményei is vannak, mint hogy Románia nem vehet részt a világ egyik leggázabb dalversenyén: többek között a hírcsere-szolgáltatásokhoz sem jut hozzá, de bizonyos sportrendezvények közvetítési jogától is elesik. Ez annyit jelent, hogy várhatóan

sem az idei labdarúgó Európa-bajnokság, sem a riói olimpia nem lesz látható a román közszolgálati adón.

Ingrid Delterre, az EBU vezérigazgatója sajnálatát fejezte ki a döntés miatt, de közölte: nem volt más választás, miután sikertelenek maradtak a helyzet rendezését célzó kísérletek. Delterre szerint a TVR által felhalmozott adósság már az EBU pénzügyi helyzetét is veszélybe sodorta.

Hirdetés

A TVR régóta nehéz anyagi helyzetben van, de a gazdasági problémákat eddig nem sikerült orvosolnia a kormánynak.

Az EBU 56 ország 73 műsorszolgáltatóját összefogó nonprofit szervezet.

Hirdetés