Átment a szenátuson a román nemzeti jelképek tisztelését kikényszerítő törvény

Akár 3 év börtön is járhat a zászlóbűnözésért.
Hirdetés

Hallgatólagosan – azaz szavazás nélkül, a vitára és elfogadásra előírt határidő lejártával, automatikusan – fogadta el a szenátus azt a törvénymódosítási javaslatot, amely bűncselekménnyé minősíti a román nemzeti szimbólumokkal szembeni tiszteletlenséget.

A kezdeményezésről, amelyet 36 PSD-s és UNPR-s törvényhozó nyújtott be tavaly októberben, március 16-án vitázott a szenátus, de a szavazásra már nem került sor. Mivel a határidő április 12-én lejárt, a tervezet elfogadottnak számít és továbbmegy a képviselőházba.

A törvénytervezet szerint azért a tettért, amely nyilvánosan tiszteletlenséget fejez ki Románia nemzeti szimbólumaimmal szemben, egytől három évig terjedő börtönbüntetést lehetne kiszabni. Ha valaki nyilvánosan tiszteletlen azokkal a jelképekkel szemben, amelyeket a hatóságok használnak, az fél évtől két évig terjedő börtönnel lenne büntethető.

Tiszteletlenségen a megbecsülés vagy tisztelet hiányát, becsmérlést, illetve azt az érzést értik a kezdeményezők, amely alapján figyelemre nem méltónak ítélünk valamit. Szerintük Románia jelképeivel szemben való tiszteletlenség bűntetté nyilvánításával a törvény védené a román állam joghatóságát, mely államot európai és nemzetközi szinten az Alkotmányban rögzített jelképek képviselnek: a zászló, Románia nemzeti ünnepe, az ország címere és állam pecsétje.

A 36 honatya szerint a tiszteletlen cselekedetek dekriminalizációja miatt elszaporodhatnak és fokozottabbá válhatnak az ilyen cselekedetek, amelyek szóbeli formát ölthetnek (jelképeket vagy hatóságokat káromló szavak, beszédek, szlogenek), vagy írásbelit (sértő tartalmú cikkek, rajzok), vagy obszcén gesztusban, becsmérlő arckifejezésben, esetleg rongálásban, anyagi károkozásban nyilvánulhatnak meg, de az is a tiszteletlenséghez tartozik, ha nem tűzik ki Románia zászlaját olyankor, amikor ezt a törvény előírja.

A román nemzet becsmérlését is börtönnel sújtanák
Egy másik tervezet, amelyet márciusban nyújtott be a parlamentben a PSD, az UNPR, az ALDE és a PNL 61 képviselője,Románia és a román nemzet becsmérlését tiltja. A tervezet értelmében a nyilvánosan elkövetett „nemzetgyalázást” 6 hónaptól 3 évig terjedő szabadságvesztéssel sújtanák.
A kezdeményezők szerint „etnikai tisztogatás zajlik az ország szívében – vagyis a Székelyföldön – a románok ellen”, emellett egyre többen tekintik gyásznapnak december elsejét, és „erdélyi románokat lemészárló háborús bűnösöket” tekintenek nemzeti hősnek. Az aláírók mindezt alkotmányellenes, elszakadáspárti és irredenta megnyilvánulásként értékelik.

Hirdetés