Célba ért a „bányászjárás”

Munkahelyükért gyalogoltak egy hétig.
Hirdetés

Megérkezett hétfőn Bukarestbe az a Târgu Jiuból indult bányászcsoport, amely pont egy héttel ezelőtt kelt útra, hogy a kétségbeesés menetének elnevezett performansz keretében háromszáz kilométert gyalogoljon a fővárosig.

Akciójuk nem öncélú volt: azért indultak el, hogy tiltakozzanak az áram alacsony felvásárlási ára és a kilátásba helyezett elbocsátások ellen. A „kétségbeesés menetét” vállalók mindegyike a Bányász és Energetikai Szakszervezeti Szövetség tagja.

A szakszervezetisek a Rovinari Energetikai Komplexum elől indultak, hogy beadványban kérjék a kormányt, mentse meg a céget és a munkahelyeiket. A beadványt elmondásuk szerint nyolcezer alkalmazott írta alá.

A cégvezetés javaslata szerint ugyanis júliustól mintegy kétezer alkalmazottól válnának meg.

A bányászok az energiaipart megszálló és a nyereséget lefölöző közvetítők, az úgynevezett „okos fiúk” ténykedése ellen is szót emelnek.
Az egyhetes gyaloglást követően a hatvan „túrázóhoz” hétfőn reggel Bukarest bejáratánál további néhány száz fő csatlakozott, ennyien vonultak a kormánypalota elé tiltakozni. Megérkezésük után egyikük közölte: azt akarják, hogy a kormány kifizesse elmaradt járandóságaikat. Felhívta a figyelmet, hogy míg egy megawattórányi áram előállítási költsége 170 lej, a végfelhasználókhoz 600 lejes áron jut el.

Hirdetés

A tiltakozók küldöttséget menesztettek a kormányhoz, amelyet Costin Borc miniszterelnök-helyettes fogadott.

Borc közölte: föl sem merül az energetikai komplexum bezárása.
 

Hirdetés