Alkotmánybíróság elé kerül a kétfordulós választás ügye

Egy újságírónak sikerült a taláros testület elé vinni az ügyet.
Hirdetés

Az alkotmánybíróságtól kért állásfoglalást a bukaresti törvényszék arról, nem sérti-e az alaptörvényt az egyfordulós polgármester-választást előíró önkormányzati választási törvény – közölte szombaton a liberális Adevărul.ro hírportál.

A második legerősebb parlamenti frakcióval rendelkező jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) fél éve sürgeti a kétfordulós választáshoz való visszatérést, mondván, hogy a demokrácia alapelvét sérti, ha valaki a választók kevesebb mint felének támogatásával is polgármester lehet. A párt nem tudta rávenni a Dacian Cioloş vezette szakértői kormányt, hogy erről sürgősségi rendelet hozzon, és azt sem sikerült elérnie, hogy az alkotmánybíróság elé kerüljön a kérdés.

A csaknem egy éve hatályos, elfogadása idején senki által nem kifogásolt törvény alkotmányosságát utólag csak akkor vizsgálhatja meg a taláros testület, ha egy bírósági eljárásban kér valaki normakontrollt. A PNL ennek érdekében az önkormányzati választások időpontját június 5-ére kitűző kormányhatározatot támadta meg, ám pénteken a bukaresti táblabíróság első fokon elutasította a liberálisok keresetét és azt is, hogy alkotmányossági aggályaikat az alkotmánybíróság elé küldjék.

Az Adevărul főszerkesztő-helyettesének, Liviu Avramnak úgy sikerült a taláros testület elé vinnie a kérdést, hogy hiányos támogatói listával függetlenként megpályázta Bukarest főpolgármesteri tisztségét, amikor pedig ezt elutasították, alkotmányossági óvást emelt.

Az újságíró a Bukarestben megkövetelt 18 ezer (a névjegyzékben szereplő választók 1 százaléka) helyett mindössze három támogató aláírással kérte felvételét a főpolgármesteri szavazólapra. Avram arra hivatkozott, hogy a pártbejegyzéshez korábban megkövetelt 25 ezer aláírás is alkotmányellenesnek bizonyult, és emiatt tavaly a parlament olyan párttörvényt hozott, amely alapján most már három választó is alakíthat pártot Romániában.

Hirdetés

Az Adevărul újságírója mind az induláshoz szükséges támogatói aláírások mennyiségére, mind pedig a polgármester-választás egyetlen fordulóban való lebonyolítására vonatkozó törvénycikkely ellen alkotmányossági óvást emelt, amelyet szombaton jóváhagyott és alkotmánybírósághoz továbbított a bukaresti törvényszék.

Alina Gorghiu, a PNL társelnöke szombaton Facebook-bejegyzésben üdvözölte a fejleményt és sürgős állásfoglalást kért az alkotmánybíróságtól abban a reményben, hogy az helyt ad az óvásnak, és ez a döntés még időben születik ahhoz, hogy a júniusi önkormányzati voksoláson második fordulót is rendezzenek.

Az egyfordulós választás a tisztségben lévő elöljárók újraválasztását segíti, így főleg a szociáldemokratáknak kedvez, akiknek a legtöbb polgármesterük van.

Hirdetés