Nem fogja kitalálni, kit tüntetett ki ma Iohannis Románia Csillagával

Egy már eleve csillagos személyiséget: Alexander Vershbow-t. Hogy nem hallott még róla?? Hisz már 12 éve NATO-tagok vagyunk!
Hirdetés

Klaus Iohannis államfő magas állami kitüntetésben részesítette Alexander Vershbow-t, a NATO helyettes főtitkárát: a Románia Csillaga Érdemrend tiszti fokozatával. Mert 

  • Románia 12 éve lépett be a NATO-ba, 
  • Vershbow „folyamatosan érdeklődik országunk iránt”,
  • „folyamatosan támogatta Romániát”,
  • jó a víziója az euroatlanti biztonság fejlesztéséről,
  • „népszerűsíti a nemzetközi együttműködést az új évezred kihívásaival szemben”
– áll az államfői közleményben. Azt nem írja, hogy figyelmeztették volna a helyettes NATO-főtitkárt, hogy vigyázzon a csillagra, mert ha megharagszanak rá a többi csillagosok, akkor kezdeményezik a visszavonását.
 
Iohannis legutóbb novemberben találkozott és tárgyalt Alexander Verhbow-val a közép- és kelet-európai államfők találkozóján a Cotroceni palotában.
 
Norman ManeaAzért éppen ekkora érdemekkel nem rendelkezik Norman Manea író: őt Iohannis csak a két fokozattal alacsonyabb érdemrenddel, az Érdemért Nemzeti Rend Parancsnoki fokozatával tüntette ma ki „a román kultúra és értékek aktív népszerűsítéséért és egész pályafutásán átívelő erkölcsi tartásáért”.
 
Az 1936-ban született Manea 30 éve él az Egyesült Államokban, egyike azon román íróknak, akiknek rengeteg nyelvre lefordították a műveit, többek között magyarra is. Két éve ő volt a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál egyik díszmeghívottja.
 
Angolszász, olasz és francia nyelvterületen nagyon sok rangos díjat és kitüntetést kapott, többek között Guggenheim- és MacArthur-ösztöndíjas volt, megkapta az Ordre des Arts et des Lettres parancsnoki fokozatát, a Francia Köztársaság Becsületrendjét, és a  Royal Society of Literature is tiszteletbeli tagjává avatta.

Hirdetés