Kelemen: az RMDSZ is hozzájárult az amerikai jelentéshez

A szövetség politikusai tájékoztatták az amerikai felet a magyar sérelmekről.
Hirdetés

Kelemen Hunor szövetségi elnök az RMDSZ külpolitikai sikereként értékelte, hogy a magyar közösséget ért sérelmek is bekerültek abba a jelentésbe, amelyet az Egyesült Államok külügyminisztériuma készített az emberi jogok 2015-ös romániai helyzetéről.

„Az RMDSZ tavalyi washingtoni látogatásán ismertette azokat a közösséget érintő jogtiprásokat, amelyeket az emberjogi dokumentum felsorol. Örvendünk, hogy mondottaink nyomatékot nyertek egy fontos dokumentum révén, hogy nemcsak az ország előnyös geopolitikai helyzete számít, hanem a kisebbségi ügyeket is biztonsági tényezőknek tekinti az USA” – reagált Kelemen Hunor a jelentésre.

A szövetségi elnök méltányolta azt, hogy az USA külügyminisztériuma kiemelten figyel a kisebbségi jogokra, ugyanakkor megköszönte a washingtoni Magyar Emberi Jogok Alapítványnak (HHRF) azt, hogy elősegíti a magyarság ügyeinek amerikai napirenden tartását.

„Az amerikai külügyminisztérium jelentése ugyanazokra a jogfosztásokra mutat rá, amelyek ellen az RMDSZ következetesen fellép, amelyek a magyar embereket fenyegetik. Ezekből a példákból nyilvánvaló az, hogy az országban visszarendeződés tapasztalható többség és kisebbség viszonyában. A jelentésben említett kifogásoktól immár nem tekinthet el Románia, hiszen az is egyértelmű: az előnyös geopolitikai helyzet nem jelenti egyben azt is, hogy a kisebbségi jogokat semmibe lehet venni” – mutatott rá Kelemen Hunor.

Mint arról beszámoltunk, a jelentésben a magyar közösség jelképei elleni román hatósági hadjáratot és az állami magyar egyetem létrehozásának megtagadását is felróják Bukarestnek.

Hirdetés