Ismét rombolják az erdélyi műemlékeket!

Ezúttal a Maros megyei Szászkézden.
Hirdetés

A Maros megyei Szászkézd az erdélyi szász épített örökség egyik gyöngyszeme. Gótikus erődtemploma messze földön híres, az UNESCO világörökség része. Látványosságai számos látogatót vonzanak. Ezek közé tartozik Radu Oltean, a Romániai várak, kastélyok és erődök Facebook-oldal gazdája is, aki múlt héten döbbenetes felfedezést tett, a Vocea Transilvaniei beszámolója szerint.

Egy középkori temetőt gyakorlatilag eltöröltek a föld felszínéről. Az akció elkövetője annak a teleknek a tulajdonosa, ahol a temető elterült. Oltean beszámolója szerint a telektulajdonos szétrombolta a temetkezési helyet. Hogy mit csinált az emberi maradványokkal, nem tudni.

A Maros Megyei Tanács nyilatkozata szerint vizsgálatot indítottak az ügyben. „A területen csontokat találtak. Még nem állapították meg, hogy emberi eredetűek-e, de valószínű. A Maros Megyei Tanács, a Maros Megyei Múzeum, a rendőrség és a szászkézdi polgármesteri hivatal illetékesei kiszálltak a helyszínre”, nyilatkozta Anca Mătieș, a megyei tanács szóvivője.

A történelmi műemlékek engedély nélküli lebontása, részleges vagy teljes elpusztítása, a Művelődési Minisztérium engedélye híján történő kisajátítása, megrongálása vagy megszentségtelenítése bűncselekménynek minősül.

Hirdetés


Fotó: Radu Oltean

Hirdetés