A börtönben tértek meg a Brüsszelben robbantó terroristák

Az Iszlám Állam szerint az El Bakraoui testvérektől indult a párizsi és brüsszeli merényletsorozat.
Hirdetés

Ibrahim és Khalid El Bakraouiról közöl hozsannázó cikket a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet propagandalapjának, a Dabiq-nak ma megjelent, 14. száma – ismerteti a cikket a Reuters hírügynökség.

Az El Bakraoui testvérek robbantottak márciusban Brüsszelben: Ibrahim, az idősebb a repülőtéren, öccse, Khalid a Maelbek metróállomás közelében lévő metrószerelvényen. Tőlük indult a november 13-i párizsi merényletsorozat is, állítja a propagandalap, amely szerint a testvérek a börtönben tértek meg, és szabadulásukkor döntötték el, hogy támadásokat fognak indítani.
 
A lap szerint Ibrahim fegyveres rablás, Khalid El Bakraoui autólopás miatt ült börtönben. Ők ketten indították a merényletek előkészületeit, ők szerezték a fegyvereket és a robbanószert a párizsi és a brüsszeli robbantásokhoz. Najim Laachraoui, aki szintén a brüsszeli reptéren robbantotta fel magát, készítette el a bombákat – írja a Dabiq, amely propagandalaphoz méltóan új információkat nem árul el, viszont újabb akciókkal fenyeget – derül ki a Reuters összefoglalójából.
 
A két brüsszeli merényletben 32 személy, a párizsi támadássorozatban összesen 130 személy vesztette életét.
 

A belga hatóságok szerdán szabadon engedték 

a tavaly novemberi párizsi terrortámadásokkal kapcsolatban kedden Brüsszelben őrizetbe vett három embert.
 
A belga szövetségi ügyészség tájékoztatása szerint a Brüsszel Uccle nevű kerületében kedd reggel végrehajtott házkutatások során őrizetbe vett férfiakat kihallgatták a merényletek ügyében, az ügyben eljáró bíróság azonban nem rendelte el az érintettek előzetes letartóztatását.
 
További részleteket nem közölt a vádhatóság, azt sem tudni, hogy mivel gyanúsították a három embert.
 

Kiadták az útlevélhamisítót

Kiadták Belgiumnak az Olaszországban elfogott Djamal Eddine Ouali algériai állampolgárt, aki a brüsszeli hatóságok szerint a Párizsban és Brüsszelben elkövetett terrorista támadások résztvevőinek hamis útleveleit készítette el, többek között Salah Abdeslamnak is – jelentette a SkyTg24 olasz hírtelevízió hétfőn. 
 
Djamal Eddine Ouali olaszországi védőügyvédje jelentette be, hogy védencét a dél-olaszországi Salerno közeli Fuorni börtönéből Belgiumba szállítják kiemelt biztonsági intézkedések közepette. A negyven éves algériai férfit március 26-án vették őrizetbe  az olasz hatóságok. Azóta Fuorni börtönében tartották fogva magánzárkában. 
 
Djamal Eddine Oualival szemben a francia és belga hatóságok január elején adtak ki nemzetközi elfogatóparancsot.  A férfit azzal gyanúsítják, hogy a tavaly novemberben Párizsban, majd márciusban Brüsszelben elkövetett támadások elkövetőinek ő hamisított útleveleket többek között a március 18-án elfogott Salah Abdeslam és Najim Laachraoui számára, aki a brüsszeli Zaventem repülőtéren március 22-én történt öngyilkos robbantásokban halt meg.
 
Djamal Eddine Ouali január 6-án érkezett meg Olaszországba a Brenner-hágó osztrák-olasz határon keresztül. Várandós feleségével a Salerno melletti Bellizziben telepedett le és itt tartózkodási engedélyt kért a helyi hatóságoktól.  Az olasz ellenőrzések során derült ki, hogy nemzetközi körözés alatt álló személyről van szó.  
 
A férfi az őt kihallgató olasz hatóságoknak tagadta, hogy terrorista lenne és nemet mondott a Belgiumba való kiadatására.  Olasz ügyvédje szerint, Djamal Eddine Ouali legfeljebb dokumentum-hamisítással vádolható.  

Hirdetés