Bányászok indultak Bukarest felé

Ezúttal gyalog, és csak hatvanan. A „kétségbeesés menete” most nem botokkal, hanem egy beadvánnyal van felszerelve.
Hirdetés

Hatvan bányász indult el ma gyalog a Zsil völgyéből, Rovinari-ból Bukarestbe, hogy tiltakozzon az áram alacsony felvásárlási ára és a kilátásba helyezett elbocsátások ellen. A több mint 320 kilométeres, a „kétségbeesés menetét” vállalók mindegyike a Bányák és Energia Szakszervezeti Szövetség tagja.

A szakszervezetisek a Rovinari Energetikai Komplexum elől indultak, hogy beadványban kérjék a kormányt, mentse meg a céget és a munkahelyeiket. A beadványt elmondásuk szerint nyolcezer alkalmazott írta alá, de útközben is szándékoznak további aláírásokat gyűjteni.
 
A cégvezetés javaslata szerint ugyanis júliustól mintegy kétezer alkalmazottól válnának meg.
 
A bányászok az energiaipart megszálló és a nyereséget lefölöző közvetítők, 
 

az úgynevezett „okos fiúk” ténykedése ellen is szót emelnek. 

Fel szeretnék hívni a figyelmet arra, mi történik az energiapiacon, milyen a piac elsődleges és másodlagos szabályozása, mert emiatt a termelő vállalat, amely a kőszén bányászatával, feldolgozásával, szállításával és árammá alakításával foglalkozik a bányáktól a hőerőművekig, 17 banit kasszíroz kilowattóránként, míg a lakossági fogyasztók 60 banit fizetnek. 
 
A kettő közötti összeget, vagyis a villanyáram árának szinte háromnegyedét az áram szállításával és elosztásával, illetve forgalmazásával foglalkozó cégek teszik zsebre, az energetikai ipar klasszikus termelő vállalatai pedig egyre kevesebb pénzért tudják eladni az energiát, és a csőd felé közelítenek, nehezményezi Dumitru Pârvulescu, a szakszervezeti szövetség elnöke, aki szintén gyalog teszi meg a több száz kilométeres utat.
 
Beadványukban konkrét javaslatokat tesznek a kormány elé arra, hogyan kellene megmenteni a közös Oltenia néven működő, Turceni és Rovinari Energetikai Komplexumot. 
 
Bukarestben a kormány székhelye előtti tüntetéssel is nyomatékosítanák a kérésüket.

Hirdetés