Botrány a Taxi gigakatedrális-ellenes dala körül

Az egyik vendégelőadó azt állítja, félrevezették, és nem tudta, miben vesz részt. A zenekar cáfol. Egy dühös férfi pedig Cărtărescu-könyvégetést rendezett.
Hirdetés

Rég volt ekkora felhajtás egy popdal körül, mint amekkora a Taxi zenekar Despre smerenie (A szerénységről) című dalának jutott. A dal – amelyet három nap alatt 540 ezren néztek meg a YouTube-on – valóban érzékeny témát érint: a tervezett Nemzet Megváltásának Katedrálisát, kissé ironikus, de alapvetően szelíd hangfekvésben. A dal szövege nem tekinthető vallásellenesnek: egy hívő perspektívájából bírálja az ortodox egyház megalomániáját, azt hangsúlyozva, hogy „Isten a fát részesíti előnyben, a fát és a kis tereket”, a „lírai alany” pedig a 11 hektáron elterülő gigakatedrális helyett egy szerény fatemplomban találja meg az Urat.

A refrént az együttes énekesén, Dan Teodorescun kívül 33 ismert román személyiség énekli és szavalja: többnyire zenészek, írók, színészek és médiaszemélyiségek, Mircea Cărtărescutól Victor Rebengiucon át Andreea Escáig.

 

Az borítékolható volt, hogy a dalt felhördülés fogja követni, és polémia alakul majd ki az online médiában és a közösségi oldalakon: a Taxit sokan vallás- és egyházellenességgel vádolták, és felhánytorgatták a résztvevő vendégművészek némelyikének nem kifejezetten faházikó-kompatibilis életformáját; mások pedig üdvözölték a szókimondásáért.

A bomba akkor robbant, amikor az egyik vendégművész, Grigore Leșe népdalénekes közölte, hogy a Taxi zenekar félrevezette őt, mert nem pontosították, miről is szól a dal, amelyhez ő az arcát és a hangját adta. „Én úgy mentem el erre a felvételre a Taxival, hogy azt gondoltam, a spiritualitásról szól, és egy pillanatig sem tudtam, hogy egy Katedrális-ellenes videoklipről van szó. (…) Nincs semmi kifogásom a Katedrális megépítése ellen. Azt hittem, hogy ez a dal a templomokról, a fáról, a hitről szól” – jelentette ki a művész, aki azt is leszögezte, hogy kérni fogja a vele felvett részek eltávolítását a klipből.

A Taxi menedzsere a zenekar hivatalos Facebook-oldalán válaszolt a vádakra. Gabriela David cáfolta a népdalénekes állításait, és közzétette azt az elektronikus levélváltást, amiből kiderül, hogy Leșét igenis informálták a részletekről, sőt elküldték neki a dal teljes szövegét is (közlik a levél képernyőmentését is). A felvétel előtt pedig megtekinthette az addig felvett részeket és meghallgathatta a számot.

Hirdetés

Grigore Leșe ma a saját Facebook-oldalán annyit reagált a visszavágóra – ha ezt reagálásnak lehet nevezni –, hogy „kis vagy nagy terekben, fatemplomocskákban vagy katedrálisokban, a fontos, hogy mindannyian részt vegyünk a szentmisén és imádkozzunk”.

FRISSÍTÉS: Eközben elkezdett terjedni a közösségi oldalon egy YouTube-videó, amelynek feltöltője – tiltakozásul Mircea Cărtărescu részvétele ellen – lefilmezte, amint demonstratívan felgyújtja az író Frumoasele străine (A szép idegen nők) című könyvének dedikált példányát, mondjuk elég sok bénázás után.

A FRISSÍTÉS FRISSÍTÉSE: A YouTube időközben azt írta ki, hogy a felhasználó eltávolította a könyvégető videót.

Hirdetés