Tényleg lesz autópálya Marosbogáton

Legalábbis már találtak kivitelezőt. Kettévágják a falut? Vagy úgy sem épül meg itt egyetlen sztráda sem?
Hirdetés

Aláírta az országos útvállalat a szerződést az észak-erdélyi autópálya Aranyosgyéres – Marosvásárhely közötti utolsó olyan szakaszának a megépítésére, amelyre eddig nem találtak kivitelezőt: a Radnót és Maroskece közötti, 18 kilométeres szakaszra – írja a Hotnews hírportál. 

A közbeszerzési pályázat kiírása után két évvel sikerült szerződést kötni az Astaldi – Max Boegl – Astalrom – Consitrans konzorciummal. A közbeszerzési pályázat nyertesét egy éve hirdették ki, azóta többször is megóvták a pályázatot.
 
A szerződés értéke 437,6 millió lej áfa nélkül, vagyis közel százmillió euró, ennek 75 százalékát uniós alapokból fedezik, 25 százalékát a központi büdzséből biztosítják. A kivitelezőnek négy hónap alatt kell elkészítenie a terveket, és 12 hónap áll rendelkezésére a kivitelezési munkálatokra, amelyekre kétéves garanciát kell vállalnia.
 
A szerződéskötés sem biztosíték még a megépítésre: a Hotnews szerint a többi szakasz megépítésére egy évvel ezelőtt már aláírták a szerződéseket, a terepmunka mégsem kezdődött még el.
 
Marosbogát Google-térképen
 
Az a szakasz, amelyre most szerződtetett kivitelezőt az országos útügyi vállalat, az eredeti tervek szerint átmegy Marosbogáton, pontosabban a falu felett építik meg az egész észak-erdélyi autópálya leghosszabb hídját, mesélte egy nyugdíjas tanár, amikor körbevezette a faluban a Jazz in the Park Bogata Edition fesztivál résztvevőit. 
 
Meg is mutatta, melyik völgyben fog húzódni a községháza és a vasúti sín között. Ha megépül az autópálya, és valóban azon a nyomvonalon, akkor gyakorlatilag kettévágja a falut vagy legalábbis annak légterét. Mindenesetre kíváncsiak vagyunk, hogyan fogják csökkenteni a zajszennyezést az egyébként csendes faluban.
 
Ebben a völgyben húzódik majd az autópálya
 
Efölött az árok fölött húzódik majd az autópálya
 
Az észak-erdélyi autópályát bő tíz évvel ezelőtt kezdte építeni az amerikai Bechtel cég brutális összegért. 52 kilométer készült el a mintegy 450-ből, majd a Boc-kormány szerződést bontott az amerikaiakkal, és szakaszonként kezdtek kivitelezőket keresni.

Hirdetés