Tropikus hőmérséklettel ijesztgetnek a meteorológusok

Holnap 29, csütörtökön akár 30 Celsius fokra is számíthatunk. Júliust játszik április bolondja.
Hirdetés

A július elejére jellemző hőmérsékletet várhatunk a következő pár napban – jelzik az Országos Meteorológiai Intézet szakértői. Kedden és szerdán akár a 29 Celsius fokot is elérheti a levegő hőmérséklete az ország dél-nyugati, középső és észak-nyugati részén, illetve a dombvidéken – nyilatkozta Gabriela Băncilă meteorológus a Mediafax hírügynökségnek.

Csütörtökön már tropikus meleg lesz délen, azaz a napközben csúcshőmérséklet elérheti a 30 fokot, az éjszakai legmagasabb hőmérséklet pedig megközelíti a 20 fokot. Az időjárásunkat éppen befolyásoló légtömeg egyébként tropikus eredetű, mondta a meteorológus. Erdélyben 25 fokos csúcshőmérséklet valószínű.
 
Péntektől enyhén hűl a levegő, észak-nyugaton marad a 25 fok körüli csúcs, a déli országrészben viszont visszaesik 21-22 fokra, és még ez is meghaladja az ilyenkor szokásos átlaghőmérsékletet, a 12-19 fokot.
 
A különös meleget annak tulajdonítják, hogy Európa nyugati felén az északi áramlat hidegfrontot okozott a Földközi-medencében, onnan pedig a meleg levegő felnyomult a kontinens dél-keleti részére.

Hirdetés