Egyre több sör gurul le a romániai polgárok torkán

Az ország több vonatkozásban is benne van a top 10-ben Európában.
Hirdetés

Romániában a sörpiac forgalma tavaly elérte a 15,8 millió hektolitert, ami 6,5 százalékos növekedést jelent az előző évi adatokhoz képest, az egy főre jutó sörfogyasztás pedig évi 74 literről 80 literre nőtt – közölte kedden Ciprian Sandu, a Román Sörgyártók Egyesületének közönségkapcsolati menedzsere.

Sandu közölte: a sörpiac kétéves magára találási időszakot követően kezdett el ismét bővülni, azonban még mindig messze áll a 2008-as csúcsévtől, ami a gazdasági válság előtti utolsó esztendő volt. Ezt követően csökkent a forgalom, majd 2012-től fordult meg a trend.

A tavalyi 15,8 millió hektoliteres sörfogyasztás Európában a hetedik helyre sorolja Romániát. Az első helyezett a maga 80 millió hektoliterjével Németország, a további sorrend (vagy sörrend): Nagy-Britannia, Lengyelország, Spanyolország, Franciaország és Olaszország.

Az egy főre jutó 80 literes fogyasztással az ország már csak a nyolcadik helyre jó Csehország, Németország, Lengyelország, Ausztria, Írország, Horvátország és Litvánia után. Az első helyezett Csehországban „csillagászati”, 150 liter/fő az éves fogyasztás, de ebben vastagon benne vannak a Prágába milliószámra érkező sörturisták is.

A román sörimport tavaly 0,1 millió hektoliterrel csökkent az előző évhez képest, ez 0,35 millió hektolitert jelent. Az importsörök aránya csupán 3 százalékos a piacon.

Hirdetés

Az export viszont 0,2 millió hektoliterrel bővült, elérve a 0,5 millió hektolitert. A romániai söröket Magyarországra, Bulgáriába, Törökországba, Macedóniába, valamint a jelentős román közösséggel rendelkező országokba, így például Olaszországba szállították.

 

Hirdetés