A DIICOT rászállt a Panama-botrányra

Mintegy 100 román állampolgár neve lehet érintett a világméretű pénzmosási ügyben.
Hirdetés

A szervezett bűnözés elleni ügyészség (DIICOT) elemzi a panamai offshore-botrány nyomán nyilvánosságra került információkat és adatokat – jelentette ki kedden a vádhatóság főügyésze, Daniel Horodniceanu.

Azt is megvizsgálják, hogy a korábban lezárt vagy a még folyamatban levő ügyek esetében milyen új információkat hozhatnak a Mossack Fonseca panamai ügyvédi irodából kiszivárgott információk. Horodniceanu véleménye szerint azonban a pénzmosás elleni hivatalnak (ONPCSB) több eszköze lenne arra, hogy behatóbban vizsgálódjon a nyilvánosságra került adatok között.

Dacian Cioloș miniszterelnök kedden újságírói kérdésre válaszolva elmondta: nem beszélt az adóhivatal (ANAF) vezetőjével a panamai offshore-botrány ügyében, ugyanis az adóellenőröknek nem kell miniszterelnöki utasítás ahhoz, hogy eljárjanak, amennyiben adócsalásra derítenek fényt. „Ez az ő dolguk” – szögezte le a kormányfő.

Romániában a Rise Project oknyomozó újságírócsoport vett részt a panamai ügyvédi irodától kiszivárgott – offshore vállalatok adatait tartalmazó – iratok feldolgozásában. Paul Radu újságíró a Digi 24 hírtelevíziónak kedden elmondta: eddig 100 romániai személy neve bukkant fel az iratok között, többnyire befolyásos üzletembereké. A neveket azonban csak fokozatosan hozzák nyilvánosságra, miután feldolgozzák a rendelkezésükre álló adatokat.

Mint beszámoltunk róla, a romániai média eddig Vasile Frank Timiș üzletembert, a verespataki bányaprojekt kezdeményezőjét, valamint korábban a román futballba befektető Cristian Borcea és Constantin Iacov üzletembereket nevesítette az offshore-botrány érintettjeiként, de a jelek szerint ők csak a jéghegy csúcsát jelentik.

Hirdetés