Felmentették Šešelj vajdát

Egy ide, egy oda: Radovan Karadžićnak negyven évet adott a hágai Nemzetközi Törvényszék, a hírhedt szerb radikális politikust viszont bűntelennek találta.
Hirdetés

Az egykori Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló Nemzetközi Törvényszék (NT) csütörtökön kihirdetett ítéletében felmentette Vojislav Šešeljt, a háborús és emberiesség elleni bűnökkel vádolt szerb ultranacionalista politikust.
Az NT elnöklő bírája által ismertetett ítélet szerint a hágai székhelyű törvényszék

a vádpontok mindegyike alól felmentette és szabad embernek nyilvánította

a Szerb Radikális Párt (SRS) elnökét. Jean-Claude Antonetti hozzátette, a szerb politikus elleni elfogatóparancs az ítélet nyomán érvényét vesztette.

Šešelj ellen kilenc rendbeli háborús és emberiesség elleni bűntény miatt emelt korábban vádat a törvényszék ügyészsége.
A most 61 éves Šešeljt azzal vádolták, hogy felelős a Bosznia-Hercegovinában, Horvátországban és a Vajdaságban 1991 és 1994 között elkövetett bűncselekményekért.

Ezeket a bűnöket félkatonai szervezetek követték el,

az SRS-t vezető politikusnak pedig jelentős szerepe volt a toborzásukban: nacionalista gyűlöletbeszédei – amelyek gyakran a vajdasági magyarokat is célba vették – hozzájárultak az etnikai feszültségek szításához.

A hágai bírák azonban úgy ítélték meg, hogy a fegyveresek által elkövetett bűncselekményekért Vojislav Šešelj nem vonható felelősségre, a vádhatóság ugyanis nem tudta kétséget kizáróan bizonyítani, hogy a politikus tudtával vagy egyetértésével, esetleg az ő parancsára történtek volna a jogsértések.

„Úgy aludtam, mint egy csecsemő, nincsenek lelkiismereti problémáim”

Hirdetés

– ezt maga Šešelj nyilatkozta az ítélethirdetés reggelén. A szerb politikus meglehetősen pökhendien reagált az ítééletre: elmondta például, hogy „talán egy rövid büntetést” mégiscsak kellett volna kapnia, hogy a szerbség ellenségei ne legyenek ennyire dühösek az ítélet miatt. A hírhedt csetnikvajda egyébként azt is kijelentette, hogy a jövőben parlamenti politizálásra készül.

Tomislav Nikolić szerb államelnököt állítása szerint hidegen hagyta a hágai törvényszék ítélete. A horvátokat viszont sokkolta a felmentés híre. Tihomir Orešković horvát miniszterelnök szégyennek, a háborús áldozatok arculcsapásának nevezte Hága döntését.

Vojislav Šešelj 2003-ban önként adta fel magát a Nemzetközi Törvényszéken, és majdnem 12 évet töltött annak börtönében, majd 2014-ben rossz egészségi állapotára való tekintettel ideiglenesen szabadlábra helyezték. Ennek egyik feltétele azonban az volt, hogy ha a bírói testület kéri, akkor azonnal vissza kell térnie Hágába. Ezt azonban Šešelj számos alkalommal megtagadta, az ítélethirdetésre sem volt hajlandó visszautazni.
Miután 2014-ben visszatért Szerbiába, Šešelj folytatta a szélsőségesen nacionalista retorikát, „Nagy-Szerbia” mellett kampányolt.
Az 1991-1995-ös délszláv háborúban több mint 100 ezren vesztették életüket, és milliók hagyták el otthonukat.
Hirdetés