Nukleáris riasztás Belgiumban, újabb robbantások is történtek

Egy ember megsebesült a Liège-ben történt robbantásokban, Charleroi-ban megöltek egy atomerőmű-őrt.
Hirdetés

Egymás után négy robbanás történt a nyugat-belgiumi Liège-ben péntek éjszaka. A kis erejű robbanások a város három különböző negyedében történtek mintegy félórás időközönként.

Egy személy könnyebben megsebesült, a rendőrség elfogta a feltételezett robbantót – jelentette a belga RTBF.

Újságíró a harmadik reptéri támadó

Azonosították a brüsszeli Zaventem repülőtérről elmenekült harmadik támadót. A RTBF szerint a férfi, aki kalapot visel a biztonsági kamerák által a három férfiről készített fotón, Faycal Cheffou szabadúszó újságíró. A Le Soir és RTBF szerint a férfit az a taxisofőr azonosítota, aki a három támadót – Ibrahim El Bakraoui-t, Najim Laachraoui-t és Cheffou-t – a reptérre fuvarozta a merényletek előtt. A belga szövetségi ügyészség pénteki közlése szerint Faycal C.-t vették őrizetbe a csütörtöki rendőrségi akciókban, de azt nem erősítették meg, hogy ő lenne a harmadik reptéri merénylő.

A robbantások oka egyelőre ismeretlen, a rendőrség szerint az elkövető kis méretű robbanó szerkezeteket használt.

A belga hatóságok közben

nukleáris riasztást hirdettek,

miután a Brüsszeltől mintegy 60 kilométerre fekvő Charleroi-ban holtan találták az egyik atomerőmű biztonsági őrét.

Hirdetés

Az őrtől elvették az atomerőmű területére való belépésre feljogosító azonosító kártyáját. A hatóságok érvénytelenítették a kártyát és riasztást rendeltek el.

A férfit kutyasétáltatás közben ölték meg még csütörtökön, de a hírt csak most hozta nyilvánosságra a Derniere Heure belga napilap.

A hatóságok azt a lehetőséget is figyelembe veszik, hogy a brüsszeli és párizsi merényleteket elkövetők mögött álló terrorista hálózat atomerőműveket támadhat meg, hogy

radioaktív bombákat gyártson.

A belgiumi atomerőműveket március 4. óta katonák védik, miután két héttel azelőtt kiderült, hogy iszlamisták megfigyeltek és lefilmeztek egy vezető beosztásban dolgozó nukleáris ipari alkalmazottat, vélhetően azért, hogy elrabolják és radioaktív anyagokat szerezzenek.
 

Hirdetés