Felmérés: Victor Ponta a legnagyobb román értelmiségi

Nem vicc, tényleg ez az eredménye a legfrissebb IRES-felmérésnek.
Hirdetés

Az IRES közvélemény-kutató legfrissebb felmérésében azt a kérdést tették fel a résztvevőknek, hogy melyik az a román értelmiségi (intelectual), akit a leginkább csodálnak. A felmérés nem adott meg válaszlehetőségeket, a megkérdezetteknek mondaniuk kellett egy nevet.

Doktorátusi plágiumbotrány ide vagy oda, a lista első helyén Victor Ponta egykori miniszterelnök végzett, őt követi Corneliu Vadim Tudor, Klaus Iohannis, Andrei Pleşu, Traian Băsescu és Mihai Eminescu. (A tejes listát lásd alább.)

Arra a kérdésre, hogy Ön értelmiséginek tartja-e magát?, a városon élő válaszadók 41 százaléka válaszolt igennel.

Mircea Kivu szociológus az Adevărulnak úgy kommentálta az eredményt, hogy

az emberek nem tudják, mit jelent az értelmiségi kifejezés.

„Sokan, amikor azt hallják, értelmiségi, egyetemet végzett emberre gondolnak. Nem tudják, mit jelent ez a kifejezés. Az ilyen felmérések eredménye deformált, mivel a megkérdezettek ilyenkor az ismertségre, a hírességre gondolnak. Az ilyen listákon mindig híres emberek kerülnek az első helyekre” – mondta a szociológus.

Az is kiderül a felmérésből, hogy a városon élők 56 százaléka nagyon nagy mértékben, 8 százalékuk pedig nagy mértékben okosnak tartja magát.

A megkérdezettek háromnegyede szerint a román nép nagyon okos, kétharmada szerint pedig

a románok okosabbak más népeknél.

Hirdetés

A felmérés egy IRES-tanulmány része, és március 10-11-én készült 941 nagykorú személy megkérdezésével, hibalehetősége plusz-mínusz 3%. 

(null)

(null)

 

Hirdetés