Erdélyi és magyar összművészeti fesztivál lesz a Double Rise

Egyszerre hagyományos és modern rendezvénynek ígérkezik. A szervezőket kérdeztük.
Hirdetés

Új, egyelőre titokzatos fesztivál a láthatáron – írtuk múlt héten a semmiből felbukkanó Double Rise Fesztivál első Facebook-bejegyzéseinek megjelenésekor. A rendezvényről akkor még csak annyit lehetett tudni, amennyi ezekből a bejegyzésekből kiderült: június 30–július 3. között ismert, a fiatalok körében népszerű magyarországi együttesek koncerteznek a Székelykő lábánál. A szervezőkről pedig annyit, hogy „lelkes fiatalok”.

Mivel a fesztiválokat és az igényes magyar könnyűzenét szeretjük, kíváncsiskodó kérdéseinkkel megkerestük a szervezőket. Megtudtuk: a fesztivál megálmodói és főszervezői Gondi Mátyás és Józsa Örs a Pro Patria Egyesülettől. A teljes szervezői csapat egyelőre kb. 20 főből áll, ez a szám a fesztivál közeledtével növekedni fog. Mint kiderült:

erdélyi és magyarországi fiatalok közösen dolgoznak az első nagy méretű erdélyi magyar összművészeti fesztivál létrejöttén.

A fő anyagi keretet pályázati finanszírozásból biztosítják. A fesztivál költségvetését folyamatosan bővítik szponzori támogatásokkal mind az erdélyi, mind a magyarországi vállalati szférából.

Miért éppen Torockó? – kérdeztük. A szervezők szerint a település alkalmas helyszín, hiszen a faluturizmus egyik legnépszerűbb és legkiépítettebb célpontja, ugyanakkor egyike azon ritka településeknek, melyek megőrizték évszázados hagyományaikat és kultúrájukat. Egyik jelentős célkitűzésük ezeket az erdélyi kulturális kincseket kiemelni és megmutatni a nagyközönségnek. „A hagyományt a modernnel ötvözzük, ezt tükrözi a fesztivál neve, programja, arculata, minden” – fogalmaztak.

A Double Rise honlapján egyelőre csak ez az idézet található

Torockó mellett szól az is, hogy alig 60 km-re fekszik Kolozsvártól, tehát elég messze ahhoz, hogy a fesztiválozók elszakadjanak a nyüzsgő városi környezettől, de elég közel, hogy akár egy órán belül a városban legyenek. A fesztivál ideje alatt egyébként biztosítva lesz a tömegközlekedés nemcsak Kolozsvárról, hanem például Marosvásárhelyről is. Mindemellett a helyszínen is lesz kempingezési lehetőség, és a helyi panziók is a fesztiválozók rendelkezésére állnak. A fesztivál nevét a torockói kétszeres napfelkelte ihlette. Mint ismeretes, az évnek egy adott periódusában a Székelykő ezzel a különleges jelenséggel örvendezteti meg az itt élőket, illetve az ide látogatókat.

Arra is kíváncsiak voltunk:

mennyiben lesz magyar rendezvény a fesztivál?

„A Double Rise szervezői, fellépői, meghívott művészei és előadói mind a magyar zenei-, irodalmi-, színházi-, képzőművészeti élet képviselői. A helyszín pedig Erdély egyik leggyönyörűbb magyar faluja, úgy környezeti, mint kulturális, népművészeti szempontból. Tehát egyértelműen magyar rendezvényről beszélünk” – mondták ezzel kapcsolatosan a szervezők.

A fellépők közül egyelőre a Kiscsillag, a Magashegyi Underground, a Punnany Massif, az Anna and the Barbies, a Margaret Island és a Kerekes Band koncertjét jelentették be, de hamarosan újabb nevekre is fény derül. A jegyárakról a jövő hétre ígértek részleteket a szervezők, azt viszont megtudtuk, hogy diákzsebre szabott árakra lehet számítani.

Szerintük a Double Rise azért is hiánypótló, mert az erdélyi magyar fesztiválok megfogyatkoztak az utóbbi években. A nagyobb méretű fesztiválok a környéken kizárólag a zenei, azon belül is inkább az elektronikus zenei vonalat képviselik, és nem fektetnek külön hangsúlyt a magyar közönségre, annak igényeire. Jelenleg Erdély nem rendelkezik nagyobb szabású magyar zenei- és összművészeti fesztivállal. Különleges rendezvénynek ígérkezik abból a szempontból is, hogy a Double Rise-on a legnépszerűbb magyar zenekarok mellett az irodalom, a slam poetry, a színház és a képzőművészet is teret kap majd. 

Kezdjetek szeretni…

Hirdetés

Torockó, június 30. – július 3. Double Rise Festival, Anna & the Barbies.Kezdjetek szeretni :)#doublerise #doublerisefestival #annaandthebarbies #presszHD

Posted by Double Rise Festival on Saturday, 19 March 2016


 

 

A fesztivál elsősorban az erdélyi magyar fiatalokat, egyetemistákat és szórakozni vágyó középkorosztályt célozza meg. „A meghívott zenekarok és előadók kiválasztásánál is arra törekedtünk, hogy a 18-50-es korosztályban mindenki megtalálhassa a kedvére való szórakozási és kikapcsolódási lehetőséget. Ugyanakkor a fesztiválra szívesen látjuk azokat Magyarországon és a Kárpát-medence területén élő embereket, akik valamilyen szinten »Erdély-fanok«, szeretnek erre járni, tudják mi a miccs és próbálták már a pacallevest. Akik szeretnének egy hatalmasat partizni a Székelykő lábánál” – tájékoztatott a szervezőcsapat.

Mi más kívánhatnánk nekik, mint sikeres napfelkeltét!

Hirdetés