Az Antena volt műsorvezetője a PSD bukaresti polgármesterjelöltje

Gabriela Firea azzal vált ismertté, hogy műsorainak állandó célpontja volt Traian Băsescu volt államfő. Támogatta Tőkés érdemrendjének megvonását is.
Hirdetés

Gabriela Vranceanu Firea volt televíziós újságíró lett a Szociáldemokrata Párt (PSD) bukaresti főpolgármester-jelöltje, akit pénteken erősített meg támogatásáról a párt vezetősége. Liviu Dragnea pártelnök bejelentette, hogy a szociáldemokraták vezetősége jóváhagyta Firea jelöltségét a június 5-i helyhatósági választásokra.

A 44 éves Firea jelenleg a PSD szenátora, első mandátumát tölti a parlamentben. 2012-ig újságíróként dolgozott a szociáldemokraták szócsövének tekintett Antena médiacsoportban, ahol egy televíziós beszélgetőműsora volt, emellett a Săptămâna Financiară gazdasági folyóirat igazgatói posztját is betöltötte.

Firea férje, Florentin Pandele polgármester egy Bukarest melletti községben. Pandele ellen 2008-ban vádat emelt a korrupcióellenes ügyészség egy szabálytalanul kibocsátott építkezési engedély miatt. A szenátor közvetett módon férje bírósági ügyével kapcsolatban került a nyilvánosság homlokterébe, hiszen

tavaly kezdődött el az a zsarolási per, amelyet a szenátor Traian Băsescu volt államfő ellen indított.

Băsescu az őt folyamatosan támadó Firearól ugyanis azt állította, hogy jobban tenné, ha férje ügyeire figyelne, mert az általa vezetett polgármesteri hivatalban gyanús dolgok történnek, és lehet, egy este már nem találja otthon. A Băsescu ellen indított per jelenleg még folyamatban van.

Hirdetés

Firea 2013-ban tagja volt annak a becsületbíróságnak, amely a román elnöknek Tőkés László román állami kitüntetése visszavonását javasolta. A testület döntése alapján határozott úgy március elején Klaus Iohannis , hogy visszavonja a Románia csillaga érdemrendet az EP-képviselőtől.

A szociáldemokraták mellett a Nemzeti Liberális Párt (PNL) Ludovic Orbant nevesítette jelöltként a bukaresti főpolgármesteri tisztségre. Orban, aki korábban a közlekedési miniszteri tisztséget is betöltötte, másodszor vág neki ennek a küzdelemnek, miután 2008-ban a negyedik helyen végzett a főpolgármesteri tisztségért folytatott megmérettetésben.

Hirdetés