Záporoznak a büntetések a Székely Szabadság Napja után

A vásárhelyi csendőrség 84 személyt bírságolt meg.
Hirdetés

Összesen 70 800 lej értékben szabott ki pénzbírságot 84 személyre a csendőrség marosvásárhelyi mobil egysége a Székely Szabadság Napja néven március 10-én szervezett marosvásárhelyi megemlékezés és tüntetés videofelvételeinek a tanulmányozása után.

A csendőrség csütörtöki közleménye szerint 50 személyt azért bírságoltak meg összesen 61 ezer lej értékben, mert „be nem jelentett, be nem iktatott vagy tiltott tömegrendezvényt szerveztek; szervezőként nem léptek fel a tömegrendezvény megszakítása érdekében akkor, amikor a közrend és a csend megzavarására alkalmas cselekedeteket tapasztaltak”.

A csendőrség tájékoztatása szerint 34 személyt csendháborításért bírságoltak meg összesen 9800 lej értékben.

Izsák Balázs szervezőt, a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) elnökét 10 ezer lejre, László Györgyöt, a Marosszéki Székely Tanács elnökét pedig hatezer lejre büntették. Gáspár Sándort, a rendezvény programfelelősét írásos figyelmeztetésben részesítette a csendőrség.

Izsák Balázs az MTI-nek elmondta, hogy több alkalommal is egyeztettek a csendőrség vezetőivel a megemlékezés és a felvonulás lezajlásáról. Az egyeztetések egyikén személyesen adta át a csendőrség parancsnokának a városházán bejelentett forgatókönyvet és a bírósági határozatot, mely a bejelentés tudomásul vételére kötelezte a polgármestert. Hozzátette, mindezt a csendőrséggel folytatott megbeszélés jegyzőkönyvében is rögzítették. „Ha egy általuk is aláírt jegyzőkönyv tartalmazza, hogy tőlem az iratokat átvették, de ezeket nem iktatták, akkor a felelősség az övék” – jelentette ki Izsák Balázs.

Hirdetés

Hozzátette, hogy mindenképpen megtámadja a bírságolási jegyzőkönyvet a bíróságon. Elmondta, hogy a két évvel ezelőtti felvonulás után 12 ezer lejes bírságot róttak ki az SZNT nevében szervezőként eljáró Siculitas egyesületre. Azt is megtámadta a bíróságon, de még elsőfokú ítélet sem született a perben.

László György az MTI-nek elmondta, hogy egyértelmű megfélemlítési akciónak tartja a bírságot, amelyet maga is peres úton készül kifogásolni. „Így próbálják befogni a szájunkat!” – magyarázta az SZNT jegyzői tisztségét is betöltő László György.
 

Hirdetés