Terrortámadást tervezőket kaptak el Párizsban

A titkosszolgálatok figyelték őket, most kihallgatják. Se fegyvert, se azonnali merénylettervet nem találtak náluk.
Hirdetés

Előállítottak, majd őrizetbe vettek szerdán négy feltételezett radikális iszlamistát Párizsban, akik feltehetően terrortámadást terveztek a francia fővárosban – erősítették meg rendőrségi források a TF1 francia kereskedelmi televízió értesülését.

A három férfit és egy nőt jelenleg a titkosszolgálatok hallgatják ki. A házkutatások során a nyomozók fegyvert nem találtak, jelenleg a lefoglalt informatikai eszközöket vizsgálják, amelyek esetleges bizonyítékokat tartalmazhatnak a feltételezett merénylettervről.  
 
Az egyik gyanúsított egy 28 éves francia állampolgár, iszlamista radikális kapcsolatai miatt szerepelt a rendőrség nyilvántartásában, és a 2015. november 13-ai, 130 áldozatot követelő merényleteket követően kihirdetett rendkívüli állapot kezdete óta házi őrizetben van. Két évvel ezelőtt bíróság előtt is állt, miután megpróbált Szíriába utazni, hogy csatlakozzon a dzsihadista harcosokhoz, de azt a rendőrség megakadályozta.
 
Bernard Cazeneuve belügyminiszter az I-télé hírtelevíziónak elmondta, hogy a négy embert egy lehetséges merényletterv miatt megfigyelték a titkosszolgálatok, s a gyanú ellenőrzésére állították elő őket. Ugyanakkor „azonnali merénylettervről jelenleg nem beszélhetünk” – hangsúlyozta a belügyminiszter.
 
Bernard Cazeneuve azt is elmondta, hogy az év eleje óta a titkosszolgálatok több merényletkísérletet is meghiúsítottak, s azokkal kapcsolatban 74 embert állítottak elő. „Az ilyen típusú előállítások mindennaposak” – fogalmazott a belügyi tárgya vezetője.   
 
Francois Hollande államfő a párizsi könyvszalon szerda esti megnyitóján arra emlékeztetett, hogy „a terrorfenyegetettség továbbra is nagyon magas”. „Láttuk az elmúlt órákban Brüsszelben. Láthatjuk ezekkel a letartóztatásokkal is. A legelővigyázatosabbnak kell lennünk” – tette hozzá a francia elnök.

Hirdetés