Kelemen: veszélyben a magyar identitás és a szabadság

Az RMDSZ elnöke Szatmárnémetiben úgy vélekedett: ma inkább aggódni kell, mint ünnepelni.
Hirdetés

Amíg veszélyben van magyar identitásunk, addig szabadságunk sem lehet teljes – jelentette ki az RMDSZ elnöke kedden Szatmárnémetiben, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 168. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen.

Kelemen Hunor az István téri Petőfi-szobornál tartott rendezvényen, csaknem ötszáz ünneplő előtt kifejtette: akitől el akarják venni nemzeti identitását, vagy vitatják az anyanyelv használati jogát, annak a szabadságát kérdőjelezik meg.

Hozzátette, hogy ez is az 1848-as magyar szabadságharc öröksége, tanulsága és üzenete.

Arról beszélt, közös érték a szabadság és annak szeretete, amelyeket nem egymás ellenében kell szeretni. Senki sem lehet igazán szabad, amíg nem szabad a mellette élő ember és közösség – mondta. Ezt Közép-Kelet-Európában minden nemzetnek meg kell tanulnia, „ezt üzenjük román barátainknak is innen: a mi szabadságunk az ő szabadságukból semmit sem vesz el. A mi szabadságunkkal nem csorbul az ő szabadságuk” – hangsúlyozta Kelemen Hunor.

Az RMDSZ elnöke szerint az erdélyi magyarok szabadsága ma jobb állapotban van, mint 26 évvel ezelőtt, de rosszabb állapotban van, mint egy évvel ezelőtt. Ma inkább aggódni kell mint ünnepelni, az egymással szembehelyezett szabadság és biztonság vitájától hangos a közbeszéd – folytatta -, és mintha a szabadság rovására keresnék és ajánlanák egyesek a biztonságot.

Fel kell-e, fel szabad-e áldozni a szabadságot a biztonság oltárán és létezhet-e igazi szabadság biztonság nélkül? – tette fel a kérdést Kelemen Hunor. Elmondta, az elmúlt évben a magyar közösségnek megrendült a biztonságérzete, új fenyegetések jelentek meg, felerősödött a korábban kezelhetőnek gondolt magyarellenesség, ismét erőre kap a kizárólagosságra törekvő, a szabadságra „rárontó”, gyűlöletből táplálkozó nacionalizmus, a közösségérzetet pedig rontják a különböző szintekről érkező visszásságok és támadások.

Hirdetés

„Az RMDSZ-t azonban nem lehet megfélemlíteni (…), ameddig a magyar közösség szolidaritása is erősíti harcunkat, addig ellent tudunk állni minden ilyen törekvésnek” – fogalmazott a pártelnök. Mint elmondta, hinni kell abban, hogy az egyenlőség, szabadság, testvériség 1848-as hármas eszméjét sem Európában sem Romániában nem roppantotta össze a közösségek egymással szembeni, sokszor erősödőnek tűnő intoleranciája.

A RMDSZ szatmárnémeti szervezete, a Szent István Kör és a Magyar Ifjúsági Kezdeményezés közös szervezésében megtartott megemlékezésen felszólalt Kereskényi Gábor, az RMDSZ helyi elnöke, parlamenti képviselő, majd Dacian Cioloș román és Orbán Viktor magyar miniszterelnök ünnepi üzenetét olvasták fel. Imát mondott Schönberger Jenő római katolikus megyéspüspök és Csűry István királyhágómelléki református püspök, ezt követően az emlékezés virágait és koszorúit helyezték el a résztvevők a Petőfi-szobor talapzatánál.

Az ünnepséget megelőzően megkoszorúzták az Ormos ház falán lévő Petőfi-emléktáblát, majd ünnepi felvonulás indult a diószegi lovas huszárok és a Kálmándi Fúvószenekar vezetésével. A programsorozat ünnepi műsorral zárult a szakszervezetek művelődési házában.

Hirdetés