Mégis a Brădet tehéntúró a betegségokozó?

Az egymásnak ellentmondó teszteredmények miatt nem merjük a címet kijelentő módban leírni. Tény: az alkalmazottak egy része fertőzött, a túró nem volt az.
Hirdetés

E. coli baktériumot azonosítottak a Brădet tejfeldolgozó üzemben dolgozóktól vett mintákban. Az Argeș megyei közegészségügyi hatóság tájékoztatása szerint 19 mintából hét fertőzött volt, három esetben pedig olyan baktériumtörzset identifikáltak, mely hemolitikus urémiás szindrómát okozhat. Ez az a betegség, amely tucatjával betegített meg kisgyerekeket Argeş megyében, három kisgyermek halálát okozva. A Brădet tejfeldolgozó üzem egyik beszállítójánál, az Agrostar Farmex vállalatnál hét mintából kettő pozitív lett a tesztekre.

Február végén a szakemberek azonnali hatállyal felfüggesztették a termelést a Brădetnél miután 20 kilogramm tehéntúróban kimutatták a baktériumtörzset. Elrendelték az előállításban használt gépek fertőtlenítését, illetve a személyzet kivizsgálását. Bakteorológiai vizsgálatnak vetették alá a kistermelő által használt vizet, és a két beszállító gazda által leadott tejet is. A vállalkozó másnap azt mondta, hogy a minisztérium az eredményfelmutatás sürgető kényszerétől hajtva vizsgálódott az üzemében, és függesztette fel a túró előállítását a gyárban. Azt állította mindent a közegészségügyi előírásoknak megfelelően állítanak elő.

Pár napra rá viszont azt állapították meg, hogy nincs közvetlen kapcsolat a meggyanúsított Brădet tejfeldolgozó cég tehéntúrója és a hemolitikus urémia szindrómával kórházba került csecsemők megbetegedése között, a február 22-én vett mintákban nem találtak E. Coli baktériumot. A mostani bejelentés cáfolja tehát az akkori megállapításokat: mégis a Brădet lehet az egyik betegségokozó.

Hirdetés