Visszavágná a volt szekusok nyugdíját a Temesvár Társaság

Az Iliescuét is, mert a volt kommunista vezetőknek sem szeretnének felhőtlen nyugdíjaskort biztosítani.
Hirdetés

50-75 százalékkal csökkentsék a Ceausescu-rezsim állambiztonsági szerve, a Securitate volt tagjainak nyugdíját – javasolta ma a Temesvár Társaság a Temesvári Kiáltvány megszövegezésének és kihirdetésének 26. évfordulóján tartott sajtótájékoztatón.

A társaság tagja, Marius Oprea történész, aki korábban a Kommunista Bűntettek Kivizsgálásáért Intézetet igazgatta, azt javasolja, hogy a kínzásért elítéltek nyugdíját 50-75 százalékkal csökkentő idei törvénybe vegyék be 
  • a rezsim volt minisztereit, 
  • a nagy nemzetgyűlés elnökségi tagjait, 
  • a kommunista párt megyei első titkárait, azok helyetteseit, 
  • a volt szekus vezetőket, 
  • a Szeku Hatos Főosztályának tisztjeit,
  • azokat, akikről megállapították, hogy a Szeku alkalmazottai vagy kollaboránsai voltak. 
Mert így a törvény egyetlen személyre, Alexandru Vişinescu vonatkozik, míg ha alkalmaznák a volt szekusokra és a kommunista rezsim aktív működtetőire, mintegy 15 ezer személy nyugdíja esne a hatálya alá – mondta Oprea. Oprea szerint a nyugdíjcsökkentés bírósági határozattal kivitelezőhető lenne, amit a bíróság a CNSAS-tól vagy a Kommunista Bűntettek Kivizsgálásáért Intézettől kapott adatokkal indokolhat.
 
A célcsoportba beletartozik természetesen Ion Iliescu volt államelnök is, mondta Marios Oprea. Iliescu 1965-től volt tagja a Román Kommunista Párt Központi Bizottságának, 1967-71 között ifjúsági miniszter volt. 1971-ben Nicolae Ceaușescu eltávolította a központi hatalomból, mert riválist látott benne, 1984-ben a pártból is kitették. 1989-ig a Műszaki Kiadót igazgatta.
 
Oprea elképzelése szerint az összeget, amit a nyugdíjcsökkentéssel megspórolna a speciális nyugdíjalap, abba az alapba kellene folyósítani, amelyből a rezsim áldozatainak juttatásait finanszírozzák.
 
„25 éve ugyanazzal a paradoxonnal küzdök: hogyan lehet a totalitarianizmus ellen harcolni demokratikus eszközökkel” – mondta ma Marius Oprea.

Hirdetés