Megalakult a Kolozsvári Magyar Gyermekkórus

A kórus megalakulása igazi közösségi megmozdulás volt, sok gyermeket megmozgatott.
Hirdetés

Kolozsvári Magyar Gyermekkórus néven alapított 8 és 13 év közötti gyermekekből álló énekkart a Kolozsvári Magyar Opera. A mintegy 80 tagú együttesbe – amely működését márciusban kezdte el – főleg kolozsvári, de Kolozs megye más településein élő gyermekek is felvételt nyertek – tájékoztatta kedden az MTI-t Takács Aranka, a kórus szervezője.

Elmondta, hogy az énekkar létrehozását Szép Gyula, az opera igazgatója kezdeményezte. Már három évvel ezelőtt felmerült az ötlet, de akkor nem volt meg valamennyi feltétel, ezért csak februárban hirdettek felvételit, amelyre összesen 120 gyermek jelentkezett. A kórust azért hívják kolozsvárinak, mert az opera produkcióiban való fellépések mellett egy városi énekkar szerepét is ellátja. Takács Aranka elmondta, Kovács Dalma fiatal karnagy vezetésével

saját repertoárt alakítanak ki, amely főleg a gazdag magyar gyermekkórus-irodalomra épül.

Azért célozták meg az első és a hetedik osztály közötti gyerekeket, mert fő szempont volt, hogy  a kórus legkisebb tagjai járjanak már iskolába és a legnagyobbak énekhangja ne érje el a mutálás időszakát. A hetente egyszer próbáló kórus kezdetben egyszólamú műveket tanul, de később két-három szólamú darabokkal is kibővítik a repertoárt.

„A válogatásra sok olyan gyerek jött, aki még soha nem volt operában, de voltak olyanok is, akik a vizsgán hallottak életükben először zongorát. Nemcsak zeneiskolából, hanem sokféle tanintézményből jelentkeztek gyerekek, mindez mutatja, hogy igazi közösségi megmozdulás volt a kórus megalakulása” – mondta Takács Aranka.

A gyermekkórus első fellépése áprilisban lesz a Kolozsvári Magyar Opera Carmen előadásában, majd a Bohéméletben és a Háry Jánosban is szerepelnek. Az évad végén egy koncertet adnak az opera színpadán, amelyen bemutatják az első négy hónap munkájának eredményeit.

Hirdetés