A szülőknek kedvező változások jöhetnek a gyestörvényben

Eltörlik a gyermekgondozási támogatás felső értékét, a minimálisan kapható összeget pedig a minimálbérhez igazítják.
Hirdetés

Fontos változások jöhetnek a gyermekgondozási támogatásban miután a képviselőház munkaügyi bizottsága módosította az erre vonatkozó törvényt. Megszüntetnék az egyéves gyermeknevelési szabadság lehetőségét, így immár két évig maradhat otthon az újszülöttel az anya vagy az apa. Ha a szülő egy év után mégis visszatérne dolgozni, a gyes minimális összegének felét (a minimálbér 85 százalékát) kapja kézbe fizetése mellé. Eltörölnék ugyanakkor a havi juttatás felső korlátját, ami jelenleg 3400 lej.

A gyermeknevelési pótlék értékének kiszámításakor a baba érkezése előtti 12 hónap jövedelmét veszik alapul, de a kapható összeget az országos bruttó minimálbérhez igazítanák. Az új szabályozás a kisebb fizetéssel rendelkező szülőknek kedvez, akik a májustól érvényes 1250 lej minimálbér 85 százalékát kaphatják meg, azaz 1067 lejt. A jobban kereső szülők továbbra is fizetésük 85 százalékát kapják gyesként.

Az új szabályozás körülbelül 180 millió lejjel terheli meg a központi költségvetést, de minden párt megszavazta. Ahhoz, hogy július elsejétől érvénybe lépjen, a képviselőháznak is rá kell bólintania. Erre valószínűleg jövő héten kerül sor. 

Hirdetés