„Migránsáradat” esetén lesz kerítés a magyar–román határon

Budapesten ismét arról beszélnek, hogy Magyarország kész a kerítésépítésre.
Hirdetés

Magyarország kész a kerítés építésére a magyar–román határon, amennyiben a migrációs helyzet szükségessé teszi – jelentette ki szombaton, egy budapesti sajtótájékoztatón Bakondi György miniszterelnöki főtanácsadó.

Bakondi közölte: a kerítésépítésre azt követően kerülhet sor, ha járőrök már nem tudják feltartóztatni a határon az illegális migránsok áradatát.

Ha a határzár megépítése mellett dönt a kormány, akkor azt a magyar–szerb–román hármas határtól kezdik és a szükséges hosszban építik meg a 450 kilométernyi határszakaszon – tette hozzá.

Kontrát Károly, a magyar belügyminisztérium parlamenti államtitkára szerit a szerb és horvát határszakasz megerősítése mellett potenciális veszélyt jelent a román határ. A büntetés-végrehajtási intézményekben már megkezdték az oda tervezett kerítés elemeinek elkészítését – mondta.

A magyar–román határszakaszra tervezett kerítésről hónapokkal ezelőtt beszéltek először Budapesten, azóta a magyar kormány több képviselője utalt erre a lehetőségre, Szijjártó Péter külügyminiszter Bukarestben is említette a kérdést.

Hirdetés