Visszavonul Mihály király

Lemondásfélét tett közzé I. Mihály, Románia volt királya. Lányára, Margit hercegnőre bízta a közéleti teendőit.
Hirdetés

Visszavonul a közéletből I. Mihály, Románia volt királya. A hazai közéletben a királyi ház eddig is inkább felszínesen, protokolláris szinten vett részt. Mihály a közéleti teendőit a trónörökösre, idősebb lányára, Margit hercegnőre bízta, jelentette be ma a Koronatanács szóvivője.

Mihály nemrég komoly műtéten esett át, és olyan orvosi beavatkozásoknak vetik jelenleg is alá, amelyek megakadályozzák, hogy nyilvánosság előtt szerepeljen. A szóvivő szerint a volt király krónikus leukémiában és áttéteket képző bőrrákban szenved.
 
Mihály üzenetében az áll, az utóbbi hetekben hozták tudomására a súlyos orvosi diagnózist, amikor 150 éves lett a dinasztia és a modern román állam. Meg van győződve róla, hogy Margit hercegnő megtalálja a bölcsességet és az erőt, hogy képviselje őt, és hogy ellássa nyilvános feladatait. Ebben a Koronatanács segíti a trónörököst.
 
I. Mihály október 25-én töltötte a 94. évét. Szinaján született  II. Károly román király és Ilona görög és dán királyi hercegnő fiaként. 18 évesen koronázták királlyá, bár hatalma csak névleges volt, az országot a nácikkal szövetséges Ion Antonescu marsall irányította. Őt a király a mellőzött politikai pártok vezetőivel együtt 1944. augusztus 23-án megpuccsolta, és kiugrott a háborúból.
 
 
Bár Mihály egyezséget kötött a szövetséges hatalmakkal, ez nem gátolta meg a szovjet hadsereget, hogy lerohanja és tényleges irányítása alá vegye az országot. Szovjet nyomásra a király ’45 márciusában engedélyezte a Román Kommunista Pártnak, hogy kormányt alakítson, de fél évig nem írta alá a parlamenti határozatokat, hogy ellehetetlenítse a kommunista kormányzást. 1947. december 30-án fosztották meg a tróntól, tulajdonképpen lemondásra és az ország elhagyására kényszerítették. Emigrációban nősült meg, öt lánya született.
 
1989 után a volt király rendkívül népszerű volt, de a hazai monarchista mozgalom politikailag jelentéktelen méretű maradt. Ugyanakkor az összes román demokrata államfő fontosnak tartotta, hogy jó viszonyt ápoljon a volt királlyal, kivéve Traian Băsescut, akinek ez nem sikerült a második mandátuma során. Klaus Johannisnak viszont megválasztása után az első útja a volt király bukaresti rezidenciájába vezetett.

Hirdetés