Cemo: az RMDSZ nem alkalmas árnyékjelentés készítésére

Mert nem független civil szervezet, azért.
Hirdetés

A Civil Elkötelezettség Mozgalom (Cemo) szerint az RMDSZ nem független civil szervezet, ezért nem nyújthat be a magyar közösség nevében árnyékjelentést az Európa Tanácshoz (ET).

A marosvásárhelyi civil szervezet szerdai közleményében vonta kétségbe az RMDSZ jelentéstevői jogát. Állásfoglalásával Kelemen Hunor RMDSZ-elnök szombati bejelentésére reagált, mely szerint

a szövetség árnyékjelentést készít

ahhoz a jelentéshez, amelyet Románia a kisebbségvédelmi keretegyezmény végrehajtásáról nyújtott be az ET-nek. Kelemen Hunor az RMDSZ kisparlamentjének (SZKT) ülésén elmondta: a román kormány több mint kétéves késéssel, február elején nyújtotta be a kisebbségi jogok biztosításáról szóló jelentését. A dokumentum elkészítése során a kabinet nem konzultált a romániai magyar közösség érdekképviseletével, és a jelentés – Kelemen Hunor szerint – rengeteg hibát, pontatlanságot és valótlan állítást tartalmaz.

A Cemo az Európa Tanács kritériumait idézte, amelyek szerint a nemzetközi egyezmények alkalmazásáról szóló országjelentések mellett az adott országban működő független civil szervezetek fogalmazhatják meg árnyékjelentésekben az álláspontjukat. A Cemo úgy vélte, hogy

az RMDSZ nem tekinthető független szervezetnek,

hiszen a jelentés összeállításáért az RMDSZ-es vezetésű romániai Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala felelt. A román kormány struktúrájában működő hivatalt 2015 októberéig az RMDSZ-es Laczikó Enikő vezette, aki jelenleg is ott dolgozik, helyettes vezetőként.

Hirdetés

„Lehetetlen lenne bebizonyítani, hogy egy RMDSZ-es államtitkár által vezetett intézmény nem kérdezte meg az RMDSZ-t az országjelentés készítése során” – érvelt a Cemo. A marosvásárhelyi jogvédő szervezet azt is megemlítette, hogy Románia immár a negyedik jelentését nyújtja be a kisebbségvédelmi keretegyezmény alkalmazásáról, és – noha a korábbi három jelentés megállapításai sem feleltek meg a valóságnak –

az RMDSZ eddig soha nem emelt kifogást ezek ellen.

A szövetség „mindhárom alkalommal maximálisan támogatta az országjelentések nem túlzottan magyarbarát és irreális statisztikáit, amelyek a magyar közösséget érintően a »minden rendben« képet festették” – fogalmazott a Cemo. A szervezet úgy vélte, hogy lényeges változásokat lehetett volna elérni, ha a magyar közösség civil szervezetei már a korábbi jelentésekhez is árnyékjelentéseket tettek volna le.

A Cemo arra biztatta az erdélyi civil szervezeteket, hogy minél többen készítsenek árnyékjelentést, és igazítsák ki a kisebbségvédelmi keretegyezmény végrehajtásáról készített román kormányjelentés pontatlan és valótlan állításait.

Hirdetés