Hátha most összejön: megint visszavonnák Ponta doktoriját

Más többször próbálkoztak a plágiummal gyanúsított exkormányfő címének elvételével, de nem hagyták.
Hirdetés

Újra nekifutnak: harmadízben is Victor Ponta volt miniszterelnök doktori címének visszavonását kérte a Bukaresti Tudományegyetem az oktatási minisztériumtól. Ezt kedden közölte Marian Popescu, a felsőoktatási intézmény etikai bizottságának elnöke, hozzátéve: elküldték a tárcának az ezzel kapcsolatos dokumentációt.

A próbálkozás azt követően érkezik, hogy az oktatási tárca két, a doktori címek odaítélésének, illetve visszavonásának gyakorlatát módosító jogszabály-módosítást – egy kormányhatározat- és egy sürgősségi rendelettervezetet – is nyilvános vitára bocsátott. Ezek értelmében a doktori címek odaítélése és visszavonása az illetékes egyetem hatáskörébe tartozik majd. Az eddig odaítélt doktori címeket azonban csak a miniszter vonhatja vissza az egyetem javaslatára.

Adrian Curaj miniszter szerint a tárcavezetők a jövőben már nem kerülhetik meg a cím visszavonását, ha azt a rektor jóváhagyta.

A vád, miszerint Ponta plagizált doktori disszertációja megírásakor, 2012 nyarán merült fel. Akkor három szaktestület közül kettő arra az álláspontra helyezkedett, hogy a nemzetközi jog témakörében írt dolgozat jelentős része valóban nem Ponta szellemi terméke. Az oktatási tárcának alárendelt szakbizottság viszont nem látott plágiumot, a miniszter – Ecaterina Andronescu, Ponta szociáldemokrata pártbeli alárendeltje – pedig csak ezt az álláspontot vette figyelembe.

Hirdetés