Összefogtak a magyar betegek jogaiért Kolozsváron

Az olasztelki lányéhoz hasonló eseteket előznék meg egy segítő hálózattal.
Hirdetés

Hippokratész házőrzője – ez a neve annak a civil kezdeményezésnek, amelynek célja a Kolozsvárra orvosi kezelésre, ellátásra érkező magyar betegek és rászorulók megsegítését, jogaik védelmét biztosító hálózat kiépítése. Erről csütörtökön tartottak tanácskozást a Kolozsvár-Belvárosi Unitárius Egyházközség gyülekezeti termében.

A hálózathoz csatlakozni kívánók a 0740-974060-as telefonszámon (Rácz Norbert Zsolt), vagy a racznorbert@gmail.com címen jelezhetik szándékukat.

A hálózat kezdeményezője Fülöp Júlia és Rácz Norbert Zsolt unitárius lelkészek. Mindketten szereplői voltak annak a nemrég Kolozsváron történt esetnek, amelynek során egy balesetet szenvedett olasztelki lányt megalázott egy orvos a gyerekkórházban, mivel a lány és családja nem tudott jól románul.

Az esetet nyilvánosságra hozó Rácz Norbert Zsolt szerint a hálózat célja az, hogy az ilyen eseteket megelőzzék és konkrét segítséget nyújtsanak azoknak a személyeknek, akik számára létfontosságú, hogy magyarul beszélhessenek az egészségügyi személyzettel.

A hálózat önkéntes tolmácsokkal segítené a rászorulókat és tervei között szerepel a magyarul beszélő egészségügyi alkalmazottak jegyzékének összeállítása is. Azt is vállalják, hogy begyűjtik a diszkriminatív eseteket és visszaéléseket, ezek nyilvánosságra hozatala mellett pedig jogorvoslati lehetőséget is biztosítanak. Népszerűsítenék a betegek jogait, de a közvetlen nyelvi jogérvényesítés mellett feltérképeznék az alkalmi étkezési és szálláslehetőségeket is, kíséretet biztosítanának a betegeknek és hozzátartozóiknak.

A kezdeményezők várják minden segítő szándékú szervezet, intézmény és magánszemély jelentkezését, akik az említett területek bármelyikén szeretnének együttműködni.

A tanácskozáson a következő szervezetek és intézmények képviselői vettek részt: a Kolozsvár-Belvárosi Unitárius Egyházközség, az Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet, a Gondviselés Segélyszervezet, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség Ügyvezető Elnöksége, Kolozs megyei és kolozsvári szervezetei, az Erdélyi Magyar Néppárt Kolozs megyei és kolozsvári szervezete, a Jogaink Egyesület, a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat, az Igen, tessék és a Musai-Muszáj mozgalom.

Hirdetés