Megoldódott a csecsemők megbetegedésének rejtélye

A hatóságok szerint jelenleg mindegyik kisgyerek jobban van.
Hirdetés

A bukaresti Marie Curie kórházban ápolt csecsemők mindegyike jobban van – mondta pénteken Patriciu Achimaş-Cadariu egészségügyi miniszter.

Az utóbbi hetekben 17, főleg Argeş megyei csecsemőt szállítottak kórházba hemolitikus urémiás szindrómával. Három kisgyerek meghalt, nyolcat továbbra is kezelnek, de az egészségügyi miniszter szerint az intenzív osztályon kezelt gyereket nemsokára áthelyezik a kórterembe.

Achimaş-Cadariu csütörtökön jelentette be sajtótájékoztatón, hogy a kicsik megbetegedését a egy E. Coli-batkériumtörzs okozta, az erre utaló verotoxin nevű anyagot kimutatták a csecsemők székletében. A fertőzés eredete valószínűleg valamilyen élelmiszer – tette hozzá.

A miniszter kérte a piteşti-i gyerekkórház vezetőségének lemondását, miután kiderült, hogy egy másfél éves gyereket súlyos emésztőrendszeri fertőzéssel szállítottak egyik kórházból a másikba és vissza, holott az orvosok még február közepén tudták, hogy a gyerek állapota súlyos. Vizsgálat folyik ugyanakkor az Argeş megyei közegészségügyi igazgatóságnál is, hogy kiderítsék, milyen esetleges mulasztások vezettek oda, hogy a megyei egészségügyi hatóság miért nem tudta kezelni a helyzetet.

Hirdetés