Mezei János nem lesz újra Gyergyó polgármestere

Az MPP a román hatalmat okolja azért, hogy a felfüggesztett polgármester nem indul újabb mandátumért.
Hirdetés

Nem száll versenybe újabb mandátumért a júniusi önkormányzati választásokon Mezei János, a székelyföldi Gyergyószentmiklós tisztségéből felfüggesztett polgármestere – közölte csütörtökön a Székelyhon portál a Magyar Polgári Párt (MPP) gyergyószéki szervezetének a közleményére hivatkozva.

 

Mezei János ellen több mint egy éve indított eljárást a Korrupcióellenes Ügyészség (DNA) hivatali visszaélés, zsarolás és sikkasztásra való felbujtás gyanújával. A vádhatóság szerint Mezei azzal követett el hivatali visszaélést, hogy a város nevében eladott egy olyan telket, amely a gyergyószentmiklósi és a budapesti V. kerületi önkormányzat közös cégének, a Monturist Kft.-nek a tulajdonában volt. A DNA szerint a Gyilkos-tó melletti 400 négyzetméteres telek nem lett volna eladható az 51 százalékos tulajdonrésszel rendelkező magyarországi tulajdonos beleegyezése nélkül. A DNA azt tekintette zsarolásnak, hogy a polgármester lemondásra szólította fel a Monturist Kft. ügyvezetőjét. A vád szerint a polgármester akkor követte el a sikkasztásra való felbujtást, amikor az ügyészségi vizsgálat idején arra kérte a hivatal titkárnőjét, hogy hozza el neki az önkormányzati testület egyik ülésének a videofelvételét.
A közlemény szerint Mezei János a közösség érdekét szem előtt tartva döntött a visszavonulásról. Mezei úgy gondolja, egy újabb mandátum hátrányosan érintheti a város lakóit, ők lennének a politikai csatározások és leszámolások legnagyobb elszenvedői. „A jelenlegi hatalom egyszerűen ellehetetleníti azokat a vezetőket, akik a közösség érdekeiért, az anyanyelv megőrzéséért, az identitástudat megerősítéséért, valamint az autonómia kivívásáért tevékenykednek” – olvasható a közleményben.
 
Mezei János most nyilvánosságra került bejelentése még pénteken február 19-én, a pártszervezet tisztújító taggyűlésén történt. A tisztújítás során Vadász–Szatmári Istvánt újraválasztották a helyi szervezet élére. 
 
A Magyar Polgári Párt (MPP) színeiben megválasztott Mezei János 2008 óta polgármestere a 86 százalékban magyarok által lakott, 17 ezer 700 lakosú Gyergyószentmiklósnak. Mezei egy éve nem gyakorolja a polgármesteri teendőket.

Hirdetés