Harmadszor is referendum jöhet Váradon

A polgármester képtelen elfogadni, hogy a váradiakat nem érdekli Váradszentmárton bekebelezése.
Hirdetés

Nem volt elég két, a váradi polgároktól kapott pofon Ilie Bolojan polgármesternek: az elöljáró a június 5-i önkormányzati választásokon a két tavalyi, az alacsony részvétel miatt kudarcba fulladt referendum után ismét megszavaztatná a polgárokat arról, hogy akarják-e a város egyesülését Szentmártonnal.

Mint Bolojan elmondta, az érvényben lévő törvények értelmében meg lehet szervezni egyszerre a helyhatósági választásokat és egy referendumot. Ez azt jelenti, hogy ugyanazok a választási bizottságok működnek majd, és ugyanazokban a szavazófülkékben ugyanazzal a pecséttel lehet majd szavazni mind a helyhatósági jelöltekre, mind pedig a referendumon, ezért az önkormányzat számára csak a szavazólap kinyomtatása képez majd költséget. Elmondta, hogy azok, akik nem akarnak majd a referendumon szavazni, egyszerűen nem veszik majd el az arra vonatkozó szavazólapot. Hozzátette, hogy Szentmártonban nem kell megtartani a referendumot, hiszen ott már lezajlott egy érvényes népszavazás ebben a kérdésben. Elmondta azt is, hogy ahhoz, hogy érvényes legyen a váradi referendum, mintegy 56 ezer váradi szavazópolgárnak kell majd szavaznia.

A népszavazás kiírásához a helyi tanácsban elfogadott tanácsi határozatra van szükség, viszont az RMDSZ mindezidáig ellenezte a két település egyesülésére vonatkozó elképzelést.

Hirdetés