Elfogták a bányászjárás egyik elítélt vezetőjét

Az utolsó, 1999-es bányászjárás vezére tíz éve bujkált az ötéves börtönbüntetése elől.
Hirdetés

Tizenegy évig tartó rejtőzködés után a hatóságok kezére került Romeo Beja volt román bányászvezér, akit az utolsó, 1999-es bányászjárásért ítéltek el öt év börtönbüntetésre – jelentették szerdán a román hírközlő eszközök.

1999. január 18. és 22. között Románia több megyéjét dúlták fel bányászok. Elégedetlenségüket az váltotta ki, hogy magasabb végkielégítést akartak, amit az akkori bukaresti kormány nem adott meg. A vájárok Miron Cozma és Romeo Beja szakszervezeti vezérekkel az élen megpróbáltak eljutni a román fővárosba, de a Vâlcea megyei Costești-nél feltartóztatták őket a karhatalmi erők. Addig azonban
 

több megyét végigpusztítottak, háromszáz embert – köztük hivatalos személyeket –bántalmaztak.

Beját emiatt öt év szabadságvesztésre ítélték el jogerősen 2005-ben, de még mielőtt bezárhatták volna, elmenekült Romániából, és nyoma veszett mostanig. A média szerdán arról számolt be, hogy a volt szakszervezeti vezért különös módon fogták el. 
 
Ugyanis itthon bukkant fel, és rendkívüli fellebbezést nyújtott be a bíróságon a 2005-ben született ítélet ellen. Ez ügyben a bukaresti ítélőtábla most beidézte, szerdán meg is jelent a testület előtt, hogy kifejtse álláspontját. A Digi 24 hírtelevízió szerint Beja elmondhatta beszédét, de közben értesítették a rendőröket, akik őrizetbe vették, és elszállították a bukaresti Rahova börtönbe.
 

Őt a román média Miron Cozma jobb kezeként emlegette.

 
Cozmát az igazságszolgáltatás tíz év szabadságvesztésre ítélte szintén a bányászjárások miatt, 2007-ben szabadult a börtönből.
 
A Zsil-völgyi bányászok először 1990-ben utaztak Bukarestbe, hogy „rendet teremtsenek”, miután nagyszabású ellenzéki tüntetések törtek ki Ion Iliescu akkori elnök ellen. A bányászok tüntetőket, ártatlan járókelőket, diákokat vertek meg brutálisan, és feldúlták az ellenzéki pártok székházait.
 
1991-ben is Bukarestbe utaztak, megbuktatták a Petre Roman vezette kormányt, amely nem volt hajlandó teljesíteni gazdasági és szociális jellegű kéréseiket.

Hirdetés